CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Oog in oog: portretten van Rotterdammers, eerste presentatie

Portraits [of Rotterdammers] in the public eye: part 1 Exhibition: 1 February - 11 May 2003

From the museum website

Painted portraits from the collection, from the 16th, 17th and 18th century, as well as portraits from 1995 by the Rotterdam artist Jos Looise.

Added information on a newly acquired portrait of Hugo de Groot (Grotius) that is included in the exhibition:

Het Museum Het Schielandshuis heeft een uniek portret van Hugo de Groot op 25-jarige leeftijd als langdurig bruikleen van de Van der Mandele Stichting ontvangen. Deze schitterende aanwinst, afkomstig uit een Zweedse particuliere collectie, is vanaf 1 februari te zien op de tentoonstelling Oog in Oog – Portretten van Rotterdammers.

Het portret draagt de signatuur van de beroemde Delftse portrettist Michiel van Mierevelt en laat een nieuw portrettype van deze grote rechtsgeleerde zien. Er zijn geen kopieëen of prenten naar het portret bekend. Het schilderij is gedateerd 1608, het jaar waarin Hugo de Groot tot advocaat-fiscaal van het Hof van Holland werd benoemd. Er is geen pendantportret bekend, maar het kan zijn dat het portret is geschilderd ter gelegenheid van zijn huwelijk in dat jaar met Maria van Reigersberg.

Hugo de Groot werd in 1613 aangesteld als pensionaris van Rotterdam. Het Historisch Museum Rotterdam bewaart onder meer een fragment van zijn zwart fluwelen pensionarismantel en het wambuis dat hij droeg op de vlucht na zijn ontsnapping uit slot Loevestein.

Het portret van Hugo de Groot krijgt een bijzondere plek tussen de mooiste schilderijen uit de portrettencollectie van het Historisch Museum Rotterdam in de dubbeltentoonstelling Oog in Oog – Portretten van Rotterdammers. De eerste presentatie met portretten uit de zestiende tot en met de achttiende eeuw is te zien vanaf 1 februari tot en met 11 mei 2003. De tweede presentatie vanaf 23 mei tot en met 14 september 2003 omvat portretten uit de negentiende en twintigste eeuw en wordt aangevuld met portretten van geestelijk leiders uit Rotterdam, gefotografeerd door Tamar de Kemp en Lidwien van de Ven.

Catalogue

Liesbeth van der Zeeuw, Paulus Thomas van de Laar, Peter Grimm and Janny ter Meer, Oog in oog: portretten van Rotterdammers, Rotterdam (Historisch Museum Rotterdam and Koppel) 2003.

ISBN: 90-76638-10-1 (hardbound).

Other venue

Second part of the exhibition is also to be seen in Rotterdam, Historisch Museum Rotterdam (23 May-14 September 2003).