CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Panorama Laren: Schilders van het dorp

The Laren Panorama: painters of the village Exhibition: 10 May - 28 August 2003

From the museum website

Het landelijke Laren trok rond 1870 veel schilders aan van de Haagse School, onder wie Jozef Israels, Albert Neuhuys en Anton Mauve. Spoedig volgde een groot aantal kunstenaars uit binnen- en buitenland. Het werd druk op de heide, waar schilders elkaar verdrongen om het ongerepte landschap vast te leggen. Vele dorpsbewoners stonden op verzoek model in hun binnenhuisjes en werden geromantiseerd op het doek gezet. Deze typisch Larense schilderkunst beleefde het hoogtepunt rond de vorige eeuwwisseling.

Later kwamen ook kunstenaars naar ‘t Gooi, die een heel andere weg volgden. Zij kozen andere onderwerpen en werkten in modernistische en expressionistisch trant. Panorama Laren bevat werken van onder meer Evert Pieters, Hein Kever, Nico van Rijn en Hendrik Wolter en modernisten als Bart van der Leck, Lou Loeber, Leo Gestel en Jan Sluijters. Ook buitenlandse kunstenaars die in Laren werkten zijn te zien zoals Max Liebermann, Gustave De Smet en Frits van den Berghe.

Catalogue

Carole Denninger, Schilders van Laren, Bussum (TOTH) 2003.

ISBN 90-6868-327-6 (hardbound).

Schilders van Laren is de eerste publicatie die een overzicht biedt van de verschillende aspecten van de schilderkunst in Laren. Daarmee vormt het een welkome aanvulling op de in 1994 verschenen: De wereld in een dorp, Schilders, schrijvers en wereldverbeteraars in Laren en Blaricum 1880-1920 en de nieuwe catalogus van de schilderijen van Singer Museum Singer Collectie-Schilderijen. De publicaties zijn verkrijgbaar in de museumwinkel.