CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Petrus van Schendel, meester van het avondlicht

Petrus van Schendel, master of the evening light Exhibition: 10 November 2012 - 17 February 2013

Breda’s Museum organiseert een tentoonstelling van een overzicht van het werk van de kunstschilder Petrus van Schendel. Het is de eerste keer dat er van deze internationaal vermaarde kunstenaar een overzichtstentoonstelling bijeen wordt gebracht. De tentoonstelling is van 10 november 2012 tot en met 17 februari 2013 te zien in Breda’s Museum. Aansluitend zal de tentoonstelling van 9 maart tot en met 16 juni 2013 te zien zijn in Museum Villa Vauban in Luxemburg

Petrus van Schendel (1806 – 1870) werd geboren in Terheijden en groeide op in Breda. Hij is een van de beroemdste kunstenaars van de Nederlandse romantiek en is tijdens zijn leven vele malen onderscheiden. Zijn werk werd internationaal verkocht, onder meer aan de vorstenhuizen in Engeland, België, Duitsland en Nederland. Het bekendst zijn zijn markttaferelen bij maan- en kaarslicht waarvan de tentoonstelling een prachtig overzicht geeft. Daarnaast verrast Van Schendel met de hoge kwaliteit van zijn portretten, landschappen, genretaferelen en religieuze voorstellingen, de meeste daarvan ook bij licht van kaarsen of lampen.

TentoonstellingDe tentoonstelling wordt samengesteld op basis van jarenlang onderzoek van dr. Jan de Meere, internationaal bekend als expert van leven en werk van Petrus van Schendel. Zijn bemiddeling heeft geleid tot toezeggingen tot medewerking van musea en verzamelaars uit vooral Nederland en België en daarnaast het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Luxemburg. In totaal komen zo 60 schilderijen en talrijke tekeningen in bruikleen bijeen. Uit de eigen collectie presenteert Breda’s Museum negen schilderijen en een aantal tekeningen.

Related events