CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Pier Pander (1864-1919): scultore olandese a Roma

Pier Pander (1864-1919): a Dutch sculptor in Rome Exhibition: 8 February - 6 April 2008

Pier Pander in his studio in Rome

The Frisian sculptor Pier Pander in his studio in Rome

Information from the Fries Museum

The exhibition ‘Pier Pander (1864-1919) Scultore olandese a Roma’ at the Museo Hendrik C. Andersen provides an overview of the life and work of Pier Pander the artist. Visitors are introduced to, or become reacquainted with, the work of the sculptor within the context of his life and his era. The exhibition presents a highly varied and attractive picture: it features the life of the Frisian boatmen, the art institutes in Amsterdam and Paris, the circle of philanthropist maecenases, the Dutch elite as sponsors (of the famous Queen Wilhelmina coin effigy, for example) and life in fin-de-siècle Rome, including Pander’s home as a meeting place for Dutch artists, one of whom was author Louis Couperus.

From the website of the Fries Museum, Leeuwarden

Pier Pander gaat opnieuw op reis naar Rome. Van 8 februari tot en met 6 april 2008 is een tentoonstelling over de Friese beeldhouwer Pander (1864-1919) te zien in het Museo H.C. Andersen in Rome. Het is de allereerste grote expositie over het werk van Pander in Italië. De presentatie wordt samengesteld uit werken die momenteel nog te bezichtigen zijn in het kader van de Pier Pander Manifestatie, in het Fries Museum en in het Pier Pander Museum in Leeuwarden. Na afloop keren de werken terug naar Leeuwarden en wordt een permanente presentatie ingericht in het Pier Pander Museum, die vanaf begin juni 2008 wordt opengesteld voor het publiek.

Het Museo H.C. Andersen is gewijd aan het werk van de Noors – Amerikaanse beeldhouwer Hendrik Christian Andersen (1872-1940) en maakt deel uit van de Galleria Nazionale d’Arte Moderna. De expositie in Italië is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen het Fries Museum en Museo Andersen en dankzij de medewerking van het Nederlands Instituut Rome, de Nederlandse ambassade en de Friesland Bank, hoofdsponsor van de Pier Pander Manifestatie.

De Pier Pander Manifestatie in Leeuwarden – met in het Fries Museum een overzichtstentoonstelling en in het heropende Pier Pander Museum een expositie over de waardering van Panders werk na zijn dood – heeft tot nu toe ruim 30.000 bezoekers getrokken. Tijdens de Pier Pander Week die van 13 t/m 21 oktober plaatsvond met gratis toegang en vele activiteiten, kregen het Fries Museum en het Pier Pander Museum ruim 3.500 bezoekers binnen hun deuren. De Pier Pander Manifestatie is verlengd tot en met zondag 20 januari 2008.

Samen met zijn huishoudster mevrouw De Kanter bracht Pier Pander bijna dertig jaar van zijn leven in Rome door waar hij woonde en een eigen atelier bezat. Vanaf 1889 vestigde Pander zich aan de Via Nomentana. Zijn huis groeide uit tot ontmoetingsplaats voor Nederlanders in Rome. Kunstenaars en schrijvers waaronder Louis Couperus, maar ook allerlei andere toeristen kwamen bij ‘Onze Pander in Rome’ op bezoek. Op 16 december 2007 verzorgt Mary Kemperink een lezing in het Fries Museum over de relatie en verwantschap tussen Pander en Couperus die elkaar dus ontmoetten in Rome en veel bewondering voor elkaars werk hadden. Pander, gestorven op 7 september 1919, ligt begraven op het Cimitero Acattolico in het zuiden van Rome.

De Pier Pander Manifestatie is een samenwerkingsverband tussen het Fries Museum, het Historisch Centrum Leeuwarden, Omrop Fryslân en de Friese Pers Boekerij.

Related events