CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Pieter Pourbus: Master Painter from Gouda

17 February - 17 June 2018

Pieter Pourbus: Master Painter from Gouda

Exhibition: 17 February - 17 June 2018

Pieter Pourbus (ca. 1523-1584) was born in Gouda and became a famous painter after moving to Bruges. Museum Gouda presents the first exhibition ever dedicated to Pourbus in the Netherlands. The paintings from the collection of Museum Gouda will be accompanied by international loans from renowned collections in Scotland, Belgium, France and England. In particular the Van Belle Triptych, which will leave Bruges for the first time since 1556, will be one of the highlights of the exhibition.

For more information in Dutch, see the museum’s website or the exhibition text below.

Pieter Pourbus (1543-1584), <em>The Van Belle Triptych</em>, 1556 Sint-Jacobskerk, Bruges

Pieter Pourbus (1543-1584), The Van Belle Triptych, 1556
Sint-Jacobskerk, Bruges

Information from Museum Gouda (in Dutch)

Bijna 500 jaar nadat Pieter Pourbus in Gouda werd geboren organiseert Museum Gouda een tentoonstelling over de schilder die in zijn tijd tot de absolute top behoorde. In Nederland werd niet eerder een tentoonstelling aan deze kunstenaar gewijd. Het is hoog tijd dat ons land kennismaakt met Pieter Pourbus. Meester-schilder uit Gouda.

Pieter Pourbus werd beroemd in Brugge, in de zestiende eeuw een van de rijkste steden van de Nederlanden. Vooraanstaande burgers, gilden en religieuze broederschappen gaven hem prestigieuze opdrachten. Nog steeds zijn in veel Vlaamse kerken de altaarstukken van Pourbus de meest gekoesterde schatten. Musea over de hele wereld hebben zijn schilderijen in hun collecties. Ook Museum Gouda heeft twee topwerken van Pieter Pourbus. Het zijn prachtige schilderijen, waarvan er één is gemaakt voor de Goudse Sint-Jan, de kerk die beroemd is om zijn gebrandschilderde glas-in-loodramen en naast het museum ligt.

De zestiende eeuw was een woelige periode, die ook Gouda en Brugge niet ongemoeid liet. Beide steden hadden te kampen met economische tegenslag. Religieuze twisten leidden in Gouda tot de overgang tot het protestantisme en in Brugge tot een tijdelijk calvinistisch bewind. Op een kantelpunt in de geschiedenis maakte Pourbus altaarstukken voor de katholieke kerken.

De tentoonstelling brengt de wereld van Pourbus tot leven en laat zien hoe hij de meest toonaangevende schilder van zijn tijd wordt. De schilderijen van Museum Gouda worden geflankeerd door meesterwerken uit Schotland, België, Frankrijk en Engeland, met als absolute hoogtepunt de Van Belle-triptiek, die voor het eerst sinds 1556 Brugge verlaat. Het laat de renaissanceschilder Pieter Pourbus op zijn allerbest zien: we zien een treurende Maria, omringd door zeven momenten van verdriet en pijn in haar leven.

Als portrettist was Pourbus’ roem niet minder groot. Voor de well-to-do van de zestiende eeuw was hij de logische keuze. Op magistrale wijze legde Pourbus de zelfverzekerde Jan van Eyewerve en Jacquemyne Buuck vast, met op de achtergrond de economische bedrijvigheid in Brugge. Op de Kraanplaats worden tonnen wijn gelost, ongetwijfeld een verwijzing naar de handel van Van Eyewerve. Het zijn deze prestigieuze opdrachten van de kerkelijke en burgerlijke elite die van Pourbus dé schilder van Brugge maakte. Vanaf 17 februari 2018 kan het Nederlands publiek kennis maken met de grootste schilder die Gouda ooit heeft voortgebracht.

De tentoonstelling is in nauwe samenwerking met het Groeningemuseum in Brugge tot stand gekomen.