CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Rembrandt in Zwolle: kunstproject over oude en nieuwe tekeningen

Rembrandt in Zwolle: an art project with old and new drawings Exhibition: 7 May - 25 June 2006

Henk Heideveld, the Maagjesbolwerk, Zwolle

Henk Heideveld, Maagjesbolwerk, Zwolle, in the style of Rembrandt

Curator

Henk Heideveld, artist

Museum information

Rembrandt is nooit in Zwolle geweest. Toch hebben de werken van Rembrandt wel degelijk invloed gehad op 17de-eeuwse en hedendaagse kunstenaars. Dit wordt aan de hand van een aantal originele tekeningen van Rembrandt uit de doeken gedaan.

Henk Heideveld kijkt op een bijzondere manier naar deze tekeningen. Aan de hand van drie tekeningen van Rembrandt interpreteert hij de compositie en het lijngebruik van zijn grote voorganger. Het is een geheel nieuwe manier om deze werken te bekijken. De band met Zwolle wordt gelegd door de tekenstijl van de beroemdste landelijke kunstenaar uit de 17de eeuw te vergelijken met de ook landelijk beroemde, maar in Zwolle woonachtige kunstenaarsfamilie Ter Borch. Heideveld toont aan dat de jongste telg van de familie, Mozes, zich laat inspireren door de tekenstijl van Rembrandt: hij tekende o.a. naar Rembrandtprenten die in omloop waren.

Ook Heideveld zelf laat zich door Rembrandt inspireren. Hij heeft foto’s gemaakt van landschappen en stadsgezichten van Zwolle en omgeving en deze omgewerkt tot tekeningen in de stijl van Rembrandt. Hier staan echter moderne gebouwen op.