CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Rembrandt Privé

Exhibition: 7 December 2018 - 7 April 2019

The Amsterdam City Archives hold a fair amount of documents on Rembrandt’s life, his work, his commissioners, his wives, children, and his troubling financial situation. This exhibition tells a personal tale of the world-famous Dutch painter using the original seventeenth-century documents.

One of the documents related to Rembrandt in the Amsterdam City Archives: Notice of marriage between Maerten Soolmans and Oopjen Coppit, 9 June 1633 (folio 260v-273).

One of the documents related to Rembrandt in the Amsterdam City Archives: Notice of marriage between Maerten Soolmans and Oopjen Coppit, 9 June 1633 (folio 260v-273).

From the Amsterdam City Archives (in Dutch), August 2018

De tentoonstelling Rembrandt Privé vertelt het persoonlijke verhaal van de grootste schilder uit de Nederlandse geschiedenis. De kunstenaar woonde een belangrijk deel van zijn leven in Amsterdam en liet naast een groot aantal kunstwerken ook vele sporen in de archieven na. Het Stadsarchief Amsterdam bewaart een groot aantal van deze documenten, over zijn dagelijks leven, zijn werk, zijn opdrachtgevers, zijn vrouwen, kinderen en geldproblemen. De tentoonstelling brengt met de originele zeventiende-eeuwse documenten bekende en onbekende verhalen over Rembrandt aan het licht.

In aanloop naar 2019, het 350ste sterfjaar van de schilder, brengt het Stadsarchief Amsterdam de bronnen en kennis over Rembrandt op een totaal nieuwe wijze samen met zijn kunst. Door middel van augmented reality (AR) worden de originele documenten toegankelijk gemaakt, verrijkt met beeld en geluid en geïllustreerd met kunstwerken uit onder meer het Rijksmuseum en het Rembrandthuis. Personen krijgen een stem, getekende figuren gaan bewegen. Van zo nabij leerden we Rembrandt en zijn kunst niet eerder kennen.  Rembrandt Privé geeft een verrassend en intiem beeld van zijn leven, een onmisbare tentoonstelling voor liefhebbers van de schilder, zijn kunst en de zeventiende eeuw.