CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Return of a Masterpiece: the St. Lawrence Altarpiece by Maarten van Heemskerck

Exhibition: 20 April - 15 September 2018

Between 1538-1542, Maarten van Heemskerck painted the St. Lawrence Altarpiece, an enormous altarpiece for the Sint-Laurenskerk (St. Lawrence Church) in Alkmaar. It is the largest triptych ever made in the Northern Netherlands. After the reformation, the altarpiece lost its purpose and was sold in 1581. Eventually it ended up in the hands of the Swedish king who had the triptych installed in the cathedral of Linköping where it remains to this day. The side panels of the St. Lawrence triptych are returning to Alkmaar in honor of the 500th anniversary of the St. Lawrence Church.

Information from the museum (in Dutch)

In 2018 viert Alkmaar het vijfhonderdjarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk. De Grote Kerk in Alkmaar is de grootste kerk van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. De Grote Kerk huisvest meesterwerken zoals de beroemde gewelfschildering ‚ÄėHet Laatste Oordeel‚Äô van Van Oostsanen, schilderingen van Caesar van Everdingen en het bijzondere Van Hagerbeer/Schnitgerorgel. Het altaarstuk van Maarten van Heemskerck, speciaal vervaardigd voor de kerk, is na de reformatie naar Link√∂ping (Zweden) verhuisd. De zijluiken worden in het kader van dit jubileum voor √©√©n keer naar Alkmaar teruggebracht. Ze zijn in de kerk te zien vanaf 20 april 2018.

Tijdens deze periode zal in het museum een presentatie te zien zijn over de totstandkoming van het altaarstuk. In de tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar tonen we contracten tussen schilder en opdrachtgevers, portretten van de dochter en schoonzoon van een van de opdrachtgevers door dezelfde schilder rond een zeer bijzonder bruikleen uit New York: het originele getekende ontwerp voor één van de luiken. Daarbij tonen we een film over het hele proces van terugkeer: voorbereidingen voor transport en verpakking en de installatie op de originele plek in de Grote Kerk in Alkmaar.

Maarten van Heemskerck (1498-1574), <em>St. Lawrence Altarpiece</em>, 1538-1542<br>Linköping Cathedral, Linköping

Maarten van Heemskerck (1498-1574), St. Lawrence Altarpiece, 1538-1542
Linköping Cathedral, Linköping