CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

RKD Talk: Houbraken Translated

Lecture: 14 October 2021

More than 300 years after the first edition of Arnold Houbraken’s Groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en -schilderessen, a full English translation is published in the RKD Studies series. This digital publication will be presented and introduced during the RKD Talk on Thursday 14 October. More information can be found below (in Dutch). Tickets are available through the RKD webshop.

  • Date: Thursday 14 October
  • Location: RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5,¬†The Hague
  • Time: 17.00 ‚Äď 18.00
  • Drinks: till 19.00
  • Language: Dutch

Lancering van Houbraken Translated

Rieke van Leeuwen
Houbraken Translated betreft een volledige Engelse vertaling en ge√Įllustreerde bewerking van¬†de¬†beroemde Groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en ‚Äďschilderessen door Arnold Houbraken uit 1718. Behalve een uitstekend ge√Įnformeerde kunstenaarsbiograaf was Houbraken een goed opgeleide kunstenaar en kende hij vele belangrijke verzamelaars en verzamelingen in de Republiek. Hij voerde zijn hele leven een uitvoerige correspondentie met leerlingen en nazaten van overleden schilders over levensdata, familieomstandigheden, de opleiding van kunstenaars, hun netwerken, buitenlandse reizen en belangrijkste prestaties. Van veel befaamde schilders uit de Hollandse en Vlaamse zeventiende eeuw is Houbraken de eerste en belangrijkste bron. Tijdens de lancering worden het onderzoek voor en de opzet van de publicatie toegelicht.

De grote ironie van Arnold Houbraken

Hein Horn
Kunsthistorici uit de late negentiende en twintigste eeuw hadden nauwelijks belangstelling voor wat Arnold Houbraken geloofde of wat hem interesseerde en bezielde als geleerde en biograaf. Toch hebben zij bijgedragen aan het realiseren van Houbrakens grootste droom: het onsterfelijk maken van de Nederlandse schilders en schilderessen. In deze lezing wordt speels ingegaan op Houbrakens classicisme, de√Įsme en sto√Įcisme, inclusief hun complexe en ongestructureerde onderlinge samenhang.

De presentatie wordt besloten met een discussie onder leiding van Angela Jager.

Sprekers

Rieke van Leeuwen is senior conservator Oude Kunst bij het RKD, redacteur van de RKD Studies en sinds 2013 projectleider van Gerson Digital. Hiervoor was zij bij het RKD aangesteld als hoofd Digitale Collecties en werkte ze als conservator bij het Mauritshuis in Den Haag. Van Leeuwen is redacteur van diverse boeken en catalogi en publiceert over reizende kunstenaars.

Hein Horn is gepensioneerd kunsthistoricus. Hij studeerde kunstgeschiedenis in Victoria, Vancouver, Utrecht, Toronto en New Haven en promoveerde aan Yale University. Horn vertaalde diverse boeken en catalogi en publiceerde over de Brugse Meester van 1482, Jan Cornelisz. Vermeyen, Arnold Houbraken en Piet Mondriaan.

Angela Jager is geassocieerd onderzoeker bij het RKD. Ze promoveerde in 2016 aan de Universiteit van Amsterdam en werkte bij het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen en de Universiteit van Genève. Afgelopen jaar verscheen haar boek The mass market for history paintings in seventeenth-century Amsterdam : production, distribution, and consumption.