CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Ruysdael and Saenredam in Alkmaar

17 February - 10 June 2018

Ruysdael and Saenredam in Alkmaar

Exhibition: 17 February - 10 June 2018

This year marks the 500th anniversary of the Sint-Laurenskerk (St. Lawrence Church) in Alkmaar. Stedelijk Museum Alkmaar starts the festivities with an exhibition of views of the church. Paintings by Salomon van Ruysdael and Pieter Saenredam are shown along with works by two contemporary photographers (Hans van der Meer and Karin Borghouts).

Information from the museum (in Dutch)

Ruysdael en Saenredam in Alkmaar
Alkmaars Grote Kerk is gedurende zijn bestaan talloze malen door kunstenaars geportretteerd. Onder hen waren twee bekende en gevierde schilders uit de Gouden Eeuw. Salomon van Ruysdael schilderde enkele gezichten op de Grote Kerk van buitenaf. Pieter Saenredam schilderde en tekende het interieur van de kerk een aantal keren. Een groot aantal van deze werken bevindt zich in buitenlandse of privécollecties. Stedelijk Museum Alkmaar bezit van oudsher een groot kerkinterieur van Saenredam. Vorig jaar kon het museum het vroegste van Ruysdaels stadsgezichten verwerven met steun van de Vereniging Rembrandt. De portretten van de kerk door Ruysdael en Saenredam vormen de kern van een bijzondere tentoonstelling die Stedelijk Museum Alkmaar in het voorjaar van 2018

Nieuwe portretten van de kerk
Het jubileum van de Grote of Sint-Laurenskerk is voor het museum aanleiding om ook aandacht te besteden aan het hedendaagse beeld en de hedendaagse betekenis van de kerk. Om te laten zien dat de Grote Kerk ook nu nog een inspiratiebron voor kunstenaars is en om de beeldtraditie een nieuwe impuls te geven, heeft Stedelijk Museum Alkmaar een opdracht gegeven aan twee fotografen. Ge√Įnspireerd door Ruysdael en Saenredam geven Hans van der Meer en Karin Borghouts een hedendaagse visie op de Grote Kerk en Alkmaar.