CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Schatten van de Gouden Eeuw, Topstukken uit de Vaderlandse geschiedenis

Treasures of the Golden Age, masterpieces of national history Exhibition: 2 September 2005 - 26 July 2009

N. B. THIS EXHIBITION WAS ORIGINALLY TITLED RIJKSMUSEUM AAN HET HOFVIJVER (THE RIJKSMUSEUM ON COURT POND). IT WAS FIRST SCHEDULED TO END ON 31 DECEMBER 2008 BUT WAS EXTENDED TO 26 JULY 2009.

Press release from the Haags Historisch Museum

Het Haags Historisch Museum is op 2 september 2005 heropend na een grootse verbouwing en vernieuwing. Onder de titel Schatten van de Gouden Eeuw, Topstukken van de Vaderlandse Geschiedenis presenteert het museum een groot deel van de topstukken van de afdeling Nederlandse geschiedenis van het Rijksmuseum te Amsterdam. Als één van de tien satellietmusea buiten Amsterdam presenteert het Haags Historisch Museum een belangrijk deel van de collectie van het Rijksmuseum zolang dit verbouwd wordt.

De tentoonstelling Schatten van de Gouden Eeuw, Topstukken van de Vaderlandse Geschiedenis toont aan de hand van de belangrijkste voorwerpen van de afdeling Nederlandse Geschiedenis van het Rijksmuseum de hoogtepunten van de vaderlandse geschiedenis. Het Haags Historisch Museum ligt op een steenworp afstand van het Binnenhof, de historische toplocatie van Nederland. Veel historische gebeurtenissen van nationaal belang hebben hier plaatsgevonden.

Schatten van de Gouden Eeuw, Topstukken van de Vaderlandse Geschiedenis beslaat de periode van de Tachtigjarige Oorlog tot en met de twintigste eeuw, het tijdperk waarin Nederland zoals wij dat nu kennen, tot stand is gekomen. Schatten uit de Zilvervloot, het (kinder-)huwelijksportret van prins Willem II en Maria Stuart, de eerste Nederlandse kilo, een stokje van Oldenbarnevelt en vele andere historische voorwerpen en nationale iconen brengen de Nederlandse geschiedenis in het Haags Historisch Museum tot leven.