CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Sporen in de stad: Amsterdammers in de Middeleeuwen

Traces in the city: Amssterdammers in the Middle Ages Exhibition: 2 February - 27 February 2013

The exhibition shows aspects of Medieval life in Amsterdam. It’s Middle Ages are celebrated as the precursor of the Golden Age. Without the medieval reclaiming of peat fields, or the start of the beer trade the 17th century period of booming trade and unprecedented growth would never have occurred.

The exhibition shows rare objects such as a Book of Hours, a rattle and a choir Bible.


From the press release, 25 January 2013

Een middeleeuws getijdenboek, een rammelaar en een koorbijbel. Deze opsomming is niet zo willekeurig als hij lijkt. Deze voorwerpen spelen namelijk de hoofdrol in de tentoonstelling ‘Sporen in de stad. Amsterdammers in de Middeleeuwen’, een UvA tentoonstelling in de Cromhouthuizen’ die van 2 tot en met 27 februari 2013 te zien is in de Cromhouthuizen (Bijbels Museum) aan de Herengracht in Amsterdam. De tentoonstelling is georganiseerd door studenten geschiedenis en kunstgeschiedenis. Zij werken hiervoor onder ander samen met Bureau Monumenten & Archeologie en de Bijzondere Collecties van de UvA.

In de Cromhouthuizen, middenin de Amsterdamse grachtengordel, hét toonbeeld van de Gouden Eeuw, organiseren studenten een tentoonstelling over de Middeleeuwen. Deze grijzige periode, die flets lijkt af te steken tegen de eeuw die komen gaat, wordt hier gevierd als de Gouden Middeleeuwen van Amsterdam. Want als de middeleeuwse Amsterdammers niet het veen hadden ontgonnen of bier waren gaan verhandelen, was de Gouden Eeuw er niet gekomen. In de tentoonstelling staat de middeleeuwse Amsterdammer centraal die zich bewoog tussen de Kloveniersburgwal en de Nieuwezijds Voorburgwal en wordt het verhaal verteld over werken en leven in een opkomende stad. De middeleeuwse stad die nu nog steeds het kloppend hart is van Amsterdam.

Devotie en handel

De tentoongestelde objecten belichten een aantal aspecten van het leven van de Amsterdammer: het werk, het geloof en de kinderen op straat. Het belang van religie wordt onder andere getoond aan de hand van een loodzware koorbijbel (ca. 1480) die voor het eerst sinds decennia weer te zien is. Baardmannen, hondenkoppen en ander moois sieren de bladzijden. De Middeleeuwen worden niet alleen gekenmerkt door geloof en devotie, maar ook door handel. Naast de bekende bierhandel, werd er ook in laken gehandeld. Dit verhaal wordt verteld middels een unieke lakenloodjestang (ca. 1350) die tijdens de opgravingen bij de Noord-Zuidlijn werd gevonden. De studenten en de Cromhouthuizen hebben een primeur, want de tang is nog nooit eerder tentoongesteld. Daarnaast zijn tal van andere middeleeuwse objecten te bewonderen die zelden of nooit worden getoond. Wie niet genoeg kan krijgen van de middeleeuwse stad, kan via de grachten zo het oude centrum in lopen en een speciaal gemaakte wandelroute volgen.