CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Sporen van Saskia, vrouw van Rembrandt uit Leeuwarden

Traces of Saskia, wife of Rembrandt from Leeuwarden Exhibition: 13 October 2012 - 3 March 2013

De tentoonstelling in het HCL toont de sporen van Saskia Uylenburgh, haar man Rembrandt van Rijn en hun families in de Nederlandse archieven. Zo worden onder meer originele documenten uit de collecties van het HCL, Tresoar, het Regionaal Archief Leiden en het Stadarchief Amsterdam getoond. Naast Saskia’s doopakte en de trouwakte van haar huwelijk met Rembrandt in 1634 in de kerk van Sint Annaparochie zullen ook de familieaantekingen van haar tantezegger Rombertus Occama te zien zijn.

Naast deze bijzondere archiefstukken is er veel aandacht voor de tekeningen en etsen die Rembrandt van zijn vrouw Saskia maakte. Van Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam ontvangt het HCL enkele etsen van Rembrandt in bruikleen waarop Saskia is afgebeeld. Topstuk in de tentoonstelling is een tekening die Rembrandt in 1635 van Saskia liggend in bed maakte.

De expositie komt in samenwerking met Saskia-biograaf en Rembrandt-kenner Ben Broos tot stand. De opening vindt plaats op zaterdag 13 oktober tijdens de Dag van de Leeuwarder geschiedenis. Dan wordt ook het boek van Ben Broos over Saskia gepresenteerd. Broos kent naast alle schilderijen, prenten, etsen en gravures als geen ander de historische bronnen over Rembrandt en Saskia en hun families in de Nederlandse archieven en musea. Het boek over het leven van Saskia wordt uitgegeven door W-books in Zwolle zal vanaf 13 oktober bij alle boekhandels en het HCL verkrijgbaar zijn.

Publication

Saskia: de vrouw van Rembrandt
Ben Broos
160 pp., 21 x 26 cm., ca. 100 afbeeldingen, paper bound
Zwolle (WBOOKS) 2012