CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Straatwerken

Street works Exhibition: 14 December 2013 - 2 March 2014

The Westfries Museum organizes an exhibition with 66 drawings by Leonard Bramer depicting street scenes from seventeenth century city life. The exhibition is curated by Donna Barnes, Emeritus professor at Hofstra University (NY).

From the museum website, 15 January 2014

Iedereen kent de verhalen over het harde stadsleven in de zeventiende eeuw. Verhalen van sjouwende mannen met loodzware bakken turf op hun rug, of manden met appels die uit aangemeerde schuiten worden gehaald en van een pamfletverkoper die het laatste nieuws en de vetste roddels over straat schreeuwt. Die verhalen krijgen vanaf 14 december in het Westfries Museum een gezicht, want dan zijn de ‘straatwerken’ van Leonard Bramer op een tentoonstelling te zien. Een serie van 66 tekeningen uit de bijzondere collecties Universitaire Bibliotheken Leiden die nog nooit in z’n geheel in Nederland te zien is geweest.

Het zijn prachtige tekeningen met het zeventiende-eeuwse leven en werken in een Hollandse stad als onderwerp. Bakkers, bezemmakers, metselaars en wevers, ze zijn nauwkeurig door Bramer geportretteerd. De serie komt uit de Collectie Universitaire Bibliotheken Leiden en is nog nooit in zijn geheel getoond.
Het grote publiek kent Leonard Bramer nauwelijks, terwijl hij toch een van de grote namen in de zeventiende-eeuwse teken- en schilderkunst is. Professor Donna Barnes, gepensioneerd docent aan de Hofstra University (NY), is al jaren bekend met het werk van Bramer en heeft uitgebreid onderzoek naar zijn leven en werk gedaan.

De resultaten van haar inspanningen komen allemaal samen in deze tentoonstelling, waar u van de originele tekeningen kunt genieten. Met behulp van een tablet leert u de achtergronden en finesses van Bramer’s werk kennen. Een combinatie van Kunst met een grote K en kleine weetjes en feitjes over leven en werk van de gewone man in de 17e eeuw. De tentoonstelling is tot en met 2 maart 2014 te bezoeken.

De pamfletverkoper zou roepen: “Komt dat zien, komt dat zien!”