CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Nederlandse musea in oorlogstijd

Symposium: 27 June 2024

Het Mauritshuis staat in een special symposium op 27 juni 2024 stil bij de impact van de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse musea. Een tiental sprekers zal over dit onderwerp vertellen, gevolgd door een paneldiscussie onder leiding van Gerdien Verschoor, voormalig directeur van CODART en van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Met dit symposium loopt het museum vooruit op 2025. In dat jaar viert Nederland dat het tachtig jaar eerder werd bevrijd, na vijf jaar bezetting en oorlog. Iets om blijvend bij stil te staan, zeker nu in onze roerige wereld. De afgelopen jaren heeft het Mauritshuis uitgebreid onderzoek verricht naar wat er in het museum gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Welke voorbereidingen werden getroffen, hoe hield het museum zich staande tijdens de oorlog en hoe was het leven van alle dag in en om het museum?

Lege Rembrandtzaal in het Mauritshuis, juli 1944 (foto: archief Mauritshuis)

Het Mauritshuis had in de oorlogsjaren dezelfde zorgen en uitdagingen als veel andere Nederlandse musea. Bijzonder was de ligging, zo naast het Binnenhof en aan het Plein, dat het bolwerk vormde van het nazistische bewind van ons land. Op een steenworp afstand, op Plein 23, zetelde Reichskommissar für die besetzten niederländischen Gebiete, Arthur Seyss-Inquart. Aan de overkant, in het voormalige gebouw van de Hoge Raad aan Plein 2, was het Judenreferat gevestigd, waar de eerste anti-Joodse maatregelen werden genomen.

Het door het Mondriaan Fonds gesteunde onderzoek naar het Mauritshuis in oorlogstijd is uitgevoerd in samenwerking met het NIOD en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Het onderzoek vormt het fundament voor onze tentoonstelling Mauritshuis in oorlogstijd (13 februari tot en met 29 juni 2025).

Voor het programma en tickets, zie mauritshuis.nl.