CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Tekeningen onder de loep (RKD Talk by Yvonne Bleyerveld)

Online event: 9 June 2021

Wednesday, 9 June 2021 —16:00 CEST
Public online event (free) — sign up via the RKD website
Language: Dutch

Tekeningen onder de loep

In de Nederlanden van de zestiende en zeventiende eeuw werd volop getekend. ‘Tekenkunst is de ziel van de schilderkunst’, werd wel beweerd. Tekenen was een belangrijk onderdeel van de professionele kunstenaarsopleiding. Het was een manier om de hand te oefenen, indrukken vast te leggen en motieven te verzamelen. Mooi uitgewerkte tekeningen waren bestemd voor de verkoop. Ook amateurs tekenden graag.

Joos de Momper (1564-1635), Landscape with Hawking Horse Riders ca. 1610
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Het onderzoek naar tekeningen uit deze tijd is een fascinerend vakgebied. Lastig is dat veel zestiende- en zeventiende-eeuwse tekeningen ongesigneerd zijn. Wie deze anonieme bladen aan kunstenaars wil toeschrijven heeft daarom een getraind oog nodig. Alles begint met goed kijken en de nodige ervaring, ofwel met ‘kennerschap’. Naast het ‘oog’ zijn er andere instrumenten om een oude tekening een verhaal te geven. De bronnen van het RKD spelen daarbij een belangrijke rol.

Deze RKD Talk biedt een kijkje in de keuken. Er wordt onder meer aandacht besteed aan tekeningen van Hendrick Goltzius en Roelandt Savery, die voorheen aan andere kunstenaars werden toegeschreven. Waarom veranderde dat? Ook gaan we op zoek naar de maker van een Vlaamse tekening met een onzekere toeschrijving.