Silver spicebox in the form of a flute, before 1618
Amsterdam, Rijksmuseum
In the 16th an 17th centuries, the wealthy inhabitants of Zeeland possessed numerous works of art. Today, little of this rich heritage remains. Over the centuries, many masterpieces and art objects disappeared or were taken elsewhere. Through legacies, gifts and sales many art works ended up abroad. In this exhibition, the Zeeuws Museum brings together, for the first time, an exclusive selection of works illustrating Zeeland’s rich historical and artistic heritage.
Return to Zeeland presents paintings by renowned masters such as Jan Gossaert, Adriaan van de Venne, Marinus van Reymerswale, J. Becx, Daniël de Blieck and Balthasar van der Ast. Rare works of applied art will also be on display. All these treasures are drawn from (inter)national collections.
Voor het eerst in de geschiedenis worden Zeeuwse topstukken uit de 16e en 17e eeuw bijeengebracht. In de tentoonstelling Terug naar Zeeland is van 24 mei tot en met 14 september 2008 een unieke selectie van werken te zien. Schilderijen van beroemde meesters zoals Jan Gossaert, Adriaan van de Venne, Marinus van Reymerswale, Balthasar van der Ast, J. Becx en Daniël de Blieck zijn onderdeel van de tentoonstelling. Daarnaast worden zeldzame kunstnijverheidsproducten getoond zoals zilveren schalen, persoonlijke vriendschapsalbums en bijzondere textiele voorwerpen. Deze werken komen uit (inter)nationale collecties. Een bijzonder topstuk is de gemummificeerde kat (1520) die gevonden werd in Veere.
Aan het begin van de 16e eeuw was Zeeland het meest noordelijke gewest van het Bourgondische Rijk. Philips van Bourgondië (1464-1524) vestigde zich in 1509 op het kasteel West-Souburg waar hij een renaissance hofhouding naar Italiaans model voerde. De mecenas omringde zich op zijn slot met humanisten, wetenschappers, bouwmeesters en kunstenaars zoals Jan Gossaert.
In de loop van de 16e eeuw groeide Zeeland uit tot één van de machtigste gewesten van de westerse wereld. Het speelde een cruciale rol in de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. Na de val van Antwerpen in 1585 werd Zeeland mede dankzij zijn prominente aandeel in de VOC een internationaal handelscentrum. In rijkdom en grandeur werd Middelburg in de Verenigde Provinciën alleen door Amsterdam overtroffen.
Veel Vlaamse ambachtslieden en kunstenaars kwamen naar de Zeeuwse hoofdstad die in de 17e eeuw tweemaal fors moest uitbreiden. De welvaart stimuleerde de vraag naar luxevoorwerpen en kunstobjecten. Alleen al in Middelburg waren vele zilverateliers te vinden om te voldoen aan de vraag naar unieke voorwerpen. De internationale betrekkingen zorgden ook voor bijzondere bezoekers, zoals de Kongolese ambassadeur Don Miguel de Castro en zijn gevolg, die door schilder J. Becx treffend werden vastgelegd.
De werken in de tentoonstelling Terug naar Zeeland zijn afkomstig uit o.a. de collecties van het Rijksmuseum, Museum Boijmans Van Beuningen, Mauritshuis, Gilbert Collection/Victoria and Albert Museum en het Nationaal Museum van Denemarken.
Terug naar Zeeland: topstukken uit de 16e en 17e eeuwFrom the museum website
Publication
Katie Heyning
Catalogue of an exhibition held in 2008 in Middelburg (Zeeuws Museum)
96 pp., 21 x 15 cm., paperbound
Middelburg (Zeeuws Museum) 2008
ISBN-13: 978-90-74038-18-8