Part of a project on historic interiors that also include a book, a television program and a website on historic interiors in the Netherlands.
From the museum website
Historische interieurs vertellen vaak meer over de geschiedenis van een gebouw dan de buitenkant. Ze bevatten tal van details, zoals meubels en gebruiksvoorwerpen, die laten zien hoe een pand werd gebruikt en wie er hebben gewoond. Aan het interieur lees je de smaak van de bewoners af, hun gevoel voor stijl en comfort.
Als het gaat om conservering hebben historische interieurs altijd een kwetsbare positie gehad. Ze vallen niet of nauwelijks onder de bescherming van de Monumentenwet. Doordat huizen en voorwerpen soms van eigenaar wisselen, slijten door gebruik, en omdat inrichting onderhevig is aan mode, zijn veel oorspronkelijke ensembles van binnenhuisarchitectuur en interieurelementen niet meer intact.
De Manifestatie Historisch Interieur 2001, met als titel Leven in toen, vraagt aandacht voor deze kwetsbare positie. Ze doet dat onder andere door een selectie te presenteren van de honderd fraaiste en best bewaarde historische woonhuisinterieurs uit de periode 1600-1940. Bij de selectie is vooral gelet op ‘ensemblewaarde’: stoffering, meubels, verlichting, decoratie en gebruiksvoorwerpen vormen, samen met de vaste interieurelementen, een eenheid. Ze weerspiegelen de verbeeldingskracht waarmee vroegere bewoners het huis hebben ingericht.
De selectie bevat enkele bekende woonhuizen, zoals het Jachthuis Sint Hubertus in Hoenderloo en het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Maar er zijn vooral veel onbekende panden opgenomen — interieurs die nog gewoon bewoond zijn. De Manifestatie biedt daardoor een unieke kennismaking met een intiem deel van het Nederlandse cultureel erfgoed.