CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Uit het goede hout gesneden: religieuze houtsculptuur uit het Museum Catharijneconvent Utrecht in dialoog met de Gruuthusecollectie

Religious wooden sculpture from the Museum Catharijneconvent in Utrecht in dialogue with the Gruuthse collection Exhibition: 17 January - 4 April 2004

Curator

Stéphane Vandenberghe*

Treasures from the Museum Catharijneconvent in Utrecht, travelling during the renovation of that museum.

Museum information

Het Museum Catharijneconvent te Utrecht is één van de toonaangevende Europese musea op gebied van religieuze kunst. In 2004 sluit het zijn deuren voor een grondige restauratie. Een ideale gelegenheid voor een gasttentoonstelling in Brugge.

Vanaf 17 januari tot 4 april 2004 vindt in het Gruuthusemuseum de tentoonstelling Uit het goede hout gesneden plaats. Middeleeuwse religieuze sculptuur uit het Catharijneconvent wordt in confrontatie en dialoog gebracht met de belangwekkendste houtsculptuur uit de collecties van Gruuthuse.

De idee voor dit tentoonstellingsproject groeide binnen onze eigen museale muren. Het kon meteen rekenen op de steun en het enthousiasme van dr. Marieke van Vlierden, conservator Middeleeuwen in het Museum Catharijneconvent.

Dit museum bezit √©√©n van de belangrijkste collecties middeleeuwse beeldhouwkunst in Nederland. Zijn collectie houten en stenen beelden, gebeeldhouwde bouwfragmenten en reli√ęfs die dateren voor 1600 bedraagt maar liefst 480 stuks. Hieruit selecteerde St√©phane Vandenberghe 30 sculpturen, die in het Gruuthusemuseum in dialoog met, maar ook naast hun Brugse evenknie gepresenteerd worden. Enkele uitzonderlijke werken uit priv√©bezit en een beeld van de Heilige Amandus of Servatius uit de collecties van het Kasteel van Loppem vervolledigen de opstelling.

Het parcours van de tentoongestelde beelden volgt een iconografische leidraad. De werken worden opgesteld tussen de vaste opstelling van het Gruuthusemuseum, en dit verspreid over diverse ruimtes.

Catalogue

Ter ondersteuning van de tentoonstelling verschijnt een beknopte publicatie. Vanuit de tentoongestelde beelden wordt een kunsthistorische situering gemaakt, maar ook een verwijzing naar sculptuur in de Brugse kerken en andere musea is aanwezig. De publicatie zal aangeboden worden aan de kassa van het Gruuthusemuseum en in de centrale Museumshop.