CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Uitgelicht: Christoffel Puytinck

In the spotlight: Christoffel Puytinck Exhibition: 27 November 2013 - 23 March 2014

In the latest edition of the recurring In the spotlight displays, the focus is on the virtually unknown painter from Limburg, Christoffel Puytlinck (1640 – 1679/81). A painting and a drawing have been in the collection of the Bonnefantenmuseum since the 1950’s. A painting by Puytlinck from the Bredius Museum in Den Haag completes the display.


From the Museum press release, 27 November 2013

In de nieuwe editie van de serie Uitgelicht wordt aandacht besteedt aan de nagenoeg onbekende Limburgse kunstschilder Christoffel Puytlinck (1640 – 1679/81). Het Bonnefantenmuseum heeft al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw een schilderij en een tekening van de kunstschilder in collectie. Beide werken zijn door het Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap verworven voor de collectie van het Bonnefantenmuseum.

Uitgelicht

Het Bonnefantenmuseum besteedt onder de titel Uitgelicht regelmatig bijzondere aandacht aan één specifiek werk of ensemble uit de museumcollectie. Ditmaal staan twee schilderijen van Christoffel Puytlinck centraal. Beide werken tonen hoenderhoven. Het gesigneerde schilderij uit de collectie van het Bonnefantenmuseum heeft een evenknie in een zeer vergelijkbaar werk van het Museum Bredius in Den Haag. Dit museum heeft het schilderij bij wijze van hoge uitzondering uitgeleend aan het Bonnefantenmuseum. De beide werken zijn tot 23 maart 2014 samen te zien. In een bijbehorend Uitgelicht-vouwblad (gratis verkrijgbaar) wordt door conservator oude kunst Lars Hendrikman dieper ingegaan op Puytlinck en zijn werk. Deze Uitgelicht past in het streven van het Bonnefantenmuseum om ook bijzondere kunstenaars met een Limburgse of Euregionale achtergrond in het voetlicht te plaatsen.

Christoffel Puytlinck

Er is weinig bekend over de kunstschilder Christoffel Puytlinck, wel is zeker dat hij in 1640 in Roermond geboren is en er ook langdurig heeft gewerkt. Het is aannemelijk dat hij deel uitmaakte van een welgesteld geslacht dat in de archieven vooral terug te vinden is in Roermond en Maaseik. Het nu bekende oeuvre van Christoffel Puytlinck omvat ongeveer twintig werken. De kern ervan wordt gevormd door acht gesigneerde schilderijen die behoren tot collecties van onder andere het Rijksmuseum in Amsterdam, de Residenz in München en het eerder genoemde Museum Bredius in Den Haag. Het Bonnefantenmuseum heeft naast het schilderij ook de enige bekende tekening van Puytlinck in collectie, eveneens gesigneerd.