CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Utrechtse stadsgezichten

Town views of Utrecht Presentation: 25 January - 12 May 2008

N.B. EXTENDED UNTIL 12 MAY 2008

Isaac Ouwater, Janskerkhof, Utrecht. Utrecht, Centraal Museum

Isaac Ouwater (1750-79), Het Janskerkhof, Utrecht, 1779
Utrecht, Centraal Museum

The Centraal Museum recently acquired three town views of Utrecht, one by the locasl master Jan Hendrik Verheyen (1778-1846) and two by the Amsterdamer Isaac Ouwater (1750-93). To mark the acquisitions, the museum is showing a choice of its other town views alongside the new works.

Museum information

Het Centraal Museum is in korte tijd drie schilderijen rijker geworden die de stad Utrecht rond 1800 laten zien. Het gaat om Gezicht op de Weerdpoort door Jan Hendrik Verheyen uit 1821 en twee stadsgezichten door Isaac Ouwater uit 1779: De Stadhuisbrug met omgeving en Het Janskerkhof. Het eerstgenoemde schilderij is afgelopen oktober gekocht op een veiling van Christie’s. De beide andere stukken waren al dertig jaar in bruikleen, maar zijn onlangs door de eigenaar aan het museum geschonken. Ouwater heeft waarschijnlijk nooit iets anders gemaakt dan stadsgezichten, het was zijn specialisme. Hij voerde zijn schilderijen met zeer grote precisie uit en werkte in verschillende steden. Verheyen was een echte Utrechter en maakte naast nauwkeurige afbeeldingen van werkelijke situaties ook fantasiegezichten. Het Gezicht op de Weerdpoort is een waarheidsgetrouw schilderij.

Ter gelegenheid van deze nieuwe aanwinsten is vanaf 25 januari t/m 9 maart 2008 een presentatie ingericht met deze en andere stadsgezichten uit de late achttiende en de vroege negentiende eeuw. De drie kunstwerken vormen een mooie aanvulling op de rijke topografische collectie van het Centraal Museum en geven samen met de andere werken in de presentatie een prachtig beeld van de stad.