CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Van de kunst en de rand: de lijst centraal

On Art and its Margins: the Frame in the Centre Exhibition: 24 May - 14 February 2015

The exhibition is a collaboration between the Dordrechts Museum and the Dutch Cultural Heritage Agency (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, or RCE). For several years now the RCE has invested in research into picture frames, and together with the Rijksmuseum, the Mauritshuis and the Netherlands Institute for Art History (RKD), it has established the so-called Platform for Painting Frames in the Netherlands. After a series of conferences on all kind of issues relating to picture frames – their history, conservation, cataloging etc. – the Dordrecht exhibition is the Platform’s first public manifestation.

From the museum, in Dutch

Lijsten door de eeuwen heen

Door de eeuwen heen zijn de ideeën over wat mooi is, veranderd. Ook lijsten zijn onderhevig aan mode. Zo kregen schilderijen in de 16de eeuw een eenvoudige houten lijst, al dan niet met tekst over de inhoud van de voorstelling.

In de 17de eeuw veranderde dat: eerst kwam het matglanzende ebbenhout op en later de vergulde lijsten. Want wie geld had, wilde dat laten zien. Vanaf eind 17de eeuw raakte de republiek onder invloed van de elegante, Franse hofstijlen als de barok en de rococo. Dat is ook terug te zien in de frivole, opengewerkte lijsten.

In de 19de eeuw werd het allemaal nog eens dunnetjes over gedaan: het was de periode van de neostijlen. Daar werd eind 19de eeuw een eind aan gemaakt: de art nouveau wilde letterlijk een nieuwe kunst ontwikkelen.

In de 20ste eeuw werden de grenzen van de kunst verkend en langzaam maar zeker opgerekt. Ook de lijst veranderde soms mee, in vorm en functie.