CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Van de Poll bij Van Loon: Van Ferdinand Bol tot Jan Veth

Van de Poll at Van Loon: Ferdinand Bol to Jan Veth Exhibition: 8 October 2015 - 31 January 2016

This exhibition has been extended until 31 January 2016

Information from the press release, 8 October 2015

This autumn and winter, Museum Van Loon is showing highlights from the Van de Poll Collection, one of the finest portrait collections in The Netherlands. Works by famous masters such as Ferdinand Bol, Caspar Netscher, Jan Maurits Quinkhard, Jan Adam Kruseman and Jan Veth, that are seldom on view for a general public. Together they present a wonderful overview of the art of portraiture through the centuries. Moreover, by showing the portraits in a domestic environment, Museum Van Loon presents them in their contemporary context. Most of the exhibited works are the property of the Van de Poll-Wolters-Quina Foundation.

The Van de Poll and the Van Loon families
The Van de Polls and the Van Loons share a joint history that goes back for many centuries. Like the Van Loon family, from the 16th century on the members of the Van de Polls held important positions in the town government of Amsterdam (such as that of mayor). In the early 19th century both families received a noble title. Like the Van Loon family, through years the Van de Poll family had many portraits painted by various artists. Because of the liaisons of the Van de Poll family with the Wolters and the Quina families, a vast collection of portraits was assembled, painted by the most important painters of that time. In the 18th and 19th century, the Van der Poll family became related though marriage to the Van Loons. It is a rare treat that both families are reunited through their portraits in this exhibition.

Press release (in Dutch), 4 June 2015

Vanaf 9 oktober toont Museum van Loon de hoogtepunten uit deze verzameling die zelden voor publiek te zien is. De meeste portretten in de tentoonstelling zijn afkomstig uit de Van de Poll-Wolters-Quina-Stichting.

Vanaf de 16de eeuw hebben leden van de familie Van de Poll hoge posities bekleed in het stadsbestuur van Amsterdam (o.a. die van burgemeester), aan het begin van de 19de eeuw wordt de familie in de adelstand verheven. Evenals de familie Van Loon heeft de familie van de Poll zich door de eeuwen heen laten portretteren door diverse kunstenaars. Mede door verbintenissen met de families Wolters en Quina is er een omvangrijke collectie portretten ontstaan, met werken van o.a. Ferdinand Bol, Casper Netscher, Jan Maurits Quinckhard en Jan Veth.

De families Van de Poll en Van Loon kennen een gezamenlijke geschiedenis die al eeuwen terug gaat. In de 18de en 19de eeuw trouwden enkele leden van de familie Van de Poll met een Van Loon. Het is daarom bijzonder dat beide families in deze tentoonstelling weer samen komen.

Museum Van Loon leent zich bij uitstek voor een tentoonstelling over Amsterdamse regenten families en hoopt met deze tentoonstelling de bezoeker een indruk te geven van de portretkunst door de eeuwen heen, die veranderde al naar gelang de tijd en de heersende mode.

Onlangs is er nieuw onderzoek naar de collectie van de familie Van de Poll gedaan door Rudi Ekkart en Claire van den Donk. Bij de opening van de tentoonstelling verschijnt een publicatie van hun hand bij Primavera Pers in Leiden.