CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Van Mauve tot Mondriaan, van Koch tot Koons, Caldic Collectie

From Mauve to Mondriaan, from Koch to Koons, the Caldic Collection Exhibition: 17 September - 5 December 2004


Leo Gestel, Herfstdag te Nijmegen, 1909
Olieverf op paneel, 40 x 31 cm
Caldic Collectie Rotterdam
Foto: Ed Brandon (Artic Photodesign)

Rechts: Raoul Hynckes, Stilleven met vissen, 1924
Olieverf op doek, 80 x 65,5 cm
Caldic Collectie Rotterdam
Foto: Ed Brandon (Artic Photodesign)

Museum press release, August 2004

Singer Laren toont dit keer in haar reeks belangrijke particuliere collecties een omvangrijke groep werken uit de Caldic Collectie. De selectie sluit aan bij stukken uit de eigen collectie van Singer Laren, die zijn oorsprong vond in de particuliere verzameling van het Amerikaanse echtpaar William en Anna Singer. Getoond worden Nederlandse kunstwerken van de schilders van tachtig zoals Willem Witsen, Isaac Israels, George Hendrik Breitner en modernisten als Piet Mondriaan, Jan Sluijters, en Leo Gestel. De presentatie bevat ook enkele topstukken van de magisch realist Pyke Koch. Als symbolische verwijzing naar de uitbundige veelzijdigheid van de Caldic Collectie en de smaak van de verzamelaar, selecteerde Singer ook een kleine groep realistische figuratieve sculpturen, waaronder een Big Baby van Ron Mueck en een marmeren zelfportret van Jeff Koons.

Joop van Caldenborgh, eigenaar van de Caldic Collectie, is een van Nederlands belangrijkste particuliere verzamelaars van moderne kunst. Hij kocht zijn eerste kunstwerk op zijn zestiende met het geld van zijn krantenwijk, ‘maar daarvoor spaarde ik al fanatiek sigarenbandjes en postzegels, nu nog.’ Zijn eerste kunstaankopen betroffen minimal art en zero, pas later ontdekte hij figuratieve kunst. Van Caldenborgh is nooit eenkennig geweest, integendeel hij is eerder een esthetische omnivoor. Zijn collectie is uniek, niet alleen in omvang en diversiteit, maar ook door de eigenzinnigheid van de gekozen stukken. Hij verzamelt fotografie, sculptuur, kunstenaarszelfportretten en andere thema’s. Zijn collectie reikt van de Haagse School tot de jongste ontwikkelingen van de internationale kunst. De meeste kunstwerken worden zelden elders tentoongesteld.

Mondaine dames, verstilde landschappen en indringende zelfportretten

Singer Laren maakte een selectie uit de vooroorlogse Nederlandse schilderijen, die is aangevuld met enkele parallelle stukken uit de eigen museumcollectie en een levendig beeld geeft van een levendige verzameling. Met gedichten is per zaal een onderwerp extra uitgelicht. Ook voor kinderen is er poëzie, op hun eigen niveau. U maakt kennis met mondaine dames en naakten van Jan Sluijters, Isaac Israels en George Hendrik Breitner, Hollandse stadsgezichten en landschappen van Louis Apol, Paul Gabriël, Willem en Jacob Maris maar ook van Piet Mondriaan en Leo Gestel, stillevens van Raoul Hynckes en Piet Meiners en zelfportretten van Charley Toorop, Carel Willink en Dick Ket. Tijd en vergankelijkheid worden verbeeld in de indrukwekkende vier seizoenen van Pyke Koch en de Vergankelijkheid van Jan Sluijters.

Publicatie

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt het Singer Bulletin, auteur Jhim Lamoree.