CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Van pen tot pers. De Emblemata Evangelica van Hans Bol

Exhibition: 15 October 2015 - 23 January 2016

Information from the Library’s website (in Dutch)

Vanaf 15 oktober kunt u het album met de ‘Emblemata Evangelica’ van de Mechelse kunstenaar Hans Bol bekijken in de Nassaukapel. Dit album wordt voor het eerst tentoongesteld aan het grote publiek. De band bevat naast de bijzonder verfijnde ontwerptekeningen van Hans Bol ook de reeks prenten die naar hun voorbeeld zijn gesneden.

De expo in een notendop

Hoe werden prenten in de 16de eeuw ontworpen, gesneden, gedrukt en verkocht? Hoe hebben kunstenaars als Hans Bol bijgedragen aan de ontwikkeling van de prentenkunst als eerste visuele massamedium? Ontdek het aan de hand van originele documenten uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek van België.

Vertrekkend vanuit de ‘Emblemata Evangelica’ belicht deze tentoonstelling de grafische industrie die in Antwerpen in de tweede helft van de 16de eeuw opbloeit. We leren Hans Bol kennen als een bedreven tekenaar, etser en miniaturist. Zijn werk vindt aansluiting bij dat van zijn beroemde tijdgenoot Bruegel: de prachtige landschappen die aan zijn fantasie ontspruiten, wemelen van de raak geobserveerde details.

De Emblemata: voor elke maand een prent

Bols ‘Emblemata Evangelica’ stellen de 12 maanden van het jaar voor volgens de dierenriem. Hij haakt hiermee in op de traditie van kalenderminiaturen zoals het beroemde Hennessy-getijdenboek. De kunstenaar voegt daar nog een extra dimensie aan toe door ook taferelen uit het evangelie aan de maanden van het jaar te koppelen.

Het leven zoals het was

De meeste voorstellingen van Bol hebben een diepere betekenis en zijn ingenieus verpakt in de vorm van een religieus of mythologisch tafereel. Kenmerkend is zijn oog voor detail: hij slaagt erin om het landschap, de mensen en de weersomstandigheden minutieus tot leven te brengen. De taferelen geven zo ook een boeiend beeld van het leven in de 16de eeuw.

Wat maakt dit stuk zo bijzonder?

De Koning Boudewijnstichting kocht dit album in 2014 op een veiling in Londen. De prentenreeks ‘Emblemata Evangelica’ werd als intact geheel te koop aangeboden: de voorbereidende tekeningen en de gegraveerde prenten samen. Veel andere reeksen raakten versnipperd of gingen deels verloren.

Tekeningen zoals deze zijn op zich al zeldzaam, maar het komt bijna nooit voor dat een totaal onbekende reeks tekeningen van deze kwaliteit en omvang in de kunsthandel opduikt. De tekeningen en prenten zijn ook in uitzonderlijk goede staat omdat ze in een – meestal gesloten – album bewaard werden. Dit meesterlijk ensemble is in langdurige bruikleen gegeven aan de Koninklijke Bibliotheek en is nu dus voor het eerst te zien.

De tentoonstelling is samengesteld door Joris Van Grieken en Sarah Van Ooteghem.