CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Verbeeld land: de provincie Antwerpen in tekeningen, 1600-1900

Picture this land: Antwerp province in drawings, 1600-1900 Exhibition: 16 June - 3 September 2006

Josua

Josua de Grave, The church of Our Lady, Mechelen, 5 November 1674

Organizer

Antwerp Province

Curator

Bob Daems

Information from HeartForArt

Onder de noemer ‘Verbeeld Land’ worden nog tot 3 september een honderdtal topografische tekeningen en aquarellen verzameld in de Koningin Fabiolazaal in Antwerpen. De tentoonstelling tracht aan de hand van tekeningen uit de periode 1600-1900 een beeld te schetsen van goeddeels verdwenen plaatsen uit de provincie Antwerpen.

Als toeschouwer reis je als het ware in de voetsporen van de kunstenaars die drie eeuwen lang hun persoonlijke indrukken aan het papier toevertrouwden. Naast werken van anonieme kunstenaars – waaronder twee tekeningen die vanwege hun uitzonderlijke kwaliteit ooit werden toegeschreven aan Peter Paul Rubens – zal er onder meer werk worden getoond van David Teniers de Jonge, Jan Wildens, Constantijn Huygens Junior, Josua de Grave, Remigio Cantagallina, Dirk Verrijk, Hendrik De Cort, Willem Linnig Junior, Nicaise De Keyser, Karel Ooms en Henri Seghers Junior.

In de voetsporen van kunstenaars en reizigers

Meestal gaat het om plattelandsgezichten, op papier gezet door kunstenaars die om uiteenlopende redenen door het land trokken. Maar ook bijvoorbeeld militairen legden hun reisindrukken vast. Verbeeld Land toont tekeningen en aquarellen van Mortsel, Zwijndrecht, Willebroek, Antwerpen, Hemiksem, Schelle, Rumst, Mechelen, Boom, Hoboken, Westmalle, Turnhout, Mol, Duffel, Veerle, Lier, Burcht, Viersel, Olen, Geel, Westerlo, Hoogstraten, Minderhout, Loenhout, Meer, Wilrijk, Bonheiden, Oostmalle, Walem, Borgerhout, Baarle, Heffen, Rumst, Boechout, Zandvliet, Dessel, Arendonk, Schilde en Boechout. Naast de tekeningen zelf, kan de bezoeker in de catalogus ook kennis maken met het verhaal achter het werk: wie is de tekenaar, welke monumenten staan er op, wat is er nog bewaard van het oorspronkelijke landschap en wat verdween er met de tijd.

Publication

Verbeeld land: de provincie Antwerpen in tekeningen, 1600-1900

Bob Daems
Published in connection with an exhibition organized by Antwerp province and held in 2006 in the Koningin Fabiolazaal, Antwerp
131 pp., 105 illustrations in black-and-white, paperbound
Antwerp (Provinciebestuur Antwerpen) 2006
ISBN-13 978-90-6625-094-9