CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Vermeer komst thuis: ‘Het Straatje’ na 320 jaar terug in Delft

Vermeer is coming home. The Little Street returns to Delft Presentation: 25 March - 17 July 2016

The exhibition Vermeer is coming home | The Little Street returns to Delft describes the long search to identify the place that inspired Vermeer to paint his masterpiece. It deals with a number of theories, but specifically explains the most recent and very convincing research by professor Frans Grijzenhout into the location of The Little Street. Live through every step of this real-life detective story and draw your own conclusions.

Vermeer is coming home | The Little Street returns to Delft is not limited to the museum. The quest for the sphinx of Delft, as Vermeer is also known, continues outside. It is with good reason that The Little Street is back in the city where it was painted; you can literally follow in the footsteps of the Delft master. An app guides you to the places that played an important role in his life and work, and challenges you to find the answers to the mysteries that surround the master.

The exhibition Vermeer is coming home | The Little Street returns to Delft is accompanied by a programme full of activities in the city centre of Delft and in Museum Prinsenhof Delft.

Information from the museum (in Dutch),
8 October 2015

Na 320 jaar komt het wereldberoemde ‘Straatje’ van Johannes Vermeer terug naar Delft. Dankzij een bijzondere samenwerking tussen Museum Prinsenhof Delft en het Rijksmuseum is het meesterwerk volgend jaar te zien in de stad waar Vermeer het omstreeks 1658 schilderde. Het Straatje van Vermeer behoort tot de topstukken van het Rijksmuseum en wordt zelden uitgeleend.

Van Johannes Vermeer zijn wereldwijd niet meer dan zo’n 35 werken bewaard gebleven. Delft, de stad waar de schilder zijn leven lang woonde en werkte, bezit geen enkel werk van zijn hand. Het is 60 jaar geleden dat er voor het laatst een Vermeer in Delft was te zien. ‘Het Straatje’ heeft sinds jaar en dag een prominente plek in de vaste presentatie van het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum bezit vier schilderijen van Vermeer, deze behoren tot de absolute topstukken uit de collectie.

Voor Patrick van Mil, directeur van Museum Prinsenhof Delft, is de komst van Vermeer naar Delft een droom die uitkomt: ‘Het is geweldig dat dankzij het Rijksmuseum Vermeer wordt herenigd met zijn geboortestad en dat ‘Het Straatje’ terugkomt naar de plaats waar het is gemaakt. Vermeer is één van de beroemdste schilders ter wereld. ‘Het Straatje’ is een fraai voorbeeld van de vernieuwing van de Delftse schilderkunst in het midden van de 17de eeuw. In combinatie met andere Delftse topstukken in onze collectie kunnen we dat in Museum Prinsenhof Delft prachtig laten zien.’

De locaties die met het leven van Vermeer en ‘Het Straatje’ zijn verbonden bevinden zich allemaal in de directe nabijheid van Museum Prinsenhof Delft. De stad zelf biedt de context voor het verhaal. Na een bezoek aan de tentoonstelling kan de bezoeker letterlijk in de voetsporen van Vermeer treden.

De expositie in Museum Prinsenhof Delft staat gepland voor voorjaar 2016 en valt hiermee samen met het toeristisch hoogseizoen. De komst van Vermeer is dan ook niet alleen een unieke kans voor het museum, maar ook voor Delft. Van Mil: ‘Dit biedt de kans om Delft weer op de kaart te zetten als dé Vermeerstad. Met nieuwe wandelroutes door de stad, een speciale virtual reality App, Vermeerarrangementen etc. brengen we het Delft van Vermeer voor de bezoekers tot leven. Om dit te realiseren zoeken we samenwerking met verschillende partijen zoals de Oude Kerk, het Vermeer Centrum, de TU Delft, Delft Marketing en het bedrijfsleven. Samen kunnen we een aantrekkelijk programma ontwikkelen waardoor Delft volledig in het teken komt te staan van Johannes Vermeer en ‘Het Straatje’: Delft is Vermeer en Vermeer is Delft!

Related events


News about this presentation