Curators
Eric Domela Nieuwenhuis (prints) and Michiel C. Plomp (drawings)
Museum press release, May 2004
The collection catalogue Works on paper to 1850 represents the 7th volume in the series Collections of the Centraal Museum. The publication of a series of collection catalogues was launched in 1995. Volume 7 in the series, gives a good idea of the genesis and evolution of the Centraal Museum’s collection of prints and drawings. The collection Works on paper to 1850 contains mostly works of Utrechts artists, Utrecht townscapes and portraits of Utrecht inhibitants. For example prints and drawings by Gerard van Honthorst, Herman Saftleven, Roelant Saverij, Paulus van Vianen, Joachim Wtewael, Jan Both and Willem de Heusch are present. Abraham Bloemaert, teacher of practically all Utrecht Masters from the beginning of the 17the century, is also present with a beautiful series of drawings and prints. Remarkable is the high quality of 18the century drawings, for example by Jan de Beijer, in contradiction to paintings made in the same period. The large collection of 19the century drawings, also contains rare studiebooks of Utrecht artists.
The collection catalogue Works on paper to 1850 is written by Michiel Plomp (The Metropolitan Museum of Art, New York) and Eric Domela Nieuwenhuis (Instituut Collectie Nederland, Rijswijk) and edited by Liesbeth M. Helmus (Curator of Fine Arts Prior to 1850, Centraal Museum) among others and in part made possible by the Mondriaan Foundation.
To celebrate this catalogue, the most beautiful 16th- and 17th-century drawings in the museum’s collection will be exhibited.
From the museum website
In 1995 startte het Centraal Museum met de uitgave van een reeks collectiecatalogi, waarin alle deelcollecties worden beschreven. Tijdens de opening van de Tekeningenzomer, presenteert het Centraal Museum de collectiecatalogus Werken op papier tot 1850, deel 7 in de serie Verzamelingen van het Centraal Museum. Ter ere van het verschijnen van deze catalogus, is een tentoonstelling ingericht met hoogtepunten uit deze collectie. De catalogus, mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, beschrijft de circa 1000 prenten en 750 tekeningen van het Centraal Museum en geeft een goed beeld van de totstandkoming van de collectie. .
Utrechtse Meesters
De verzameling bestaat voor het merendeel uit werk van of toegeschreven aan Utrechtse kunstenaars, Utrechtse stadsgezichten en portretten van Utrechters. De collectie bevat prenten en tekeningen van Gerard van Honthorst, Herman Saftleven, Roelant Saverij, Paulus van Vianen, Joachim Wtewael en de Italianisanten, onder wie Andries en Jan Both en Willem de Heusch. Ook Abraham Bloemaert, leermeester van vrijwel alle Utrechtse meesters uit het begin van de 17e eeuw, is vertegenwoordigd met een prachtige serie tekeningen. Bovendien heeft het Centraal Museum een verzameling prenten van zijn hand die van zeer hoog niveau is. De kwaliteit van prenten en tekeningen van kunstenaars uit de 18e eeuw, zoals Jan de Beijer, is ook zeer hoog, in tegenstelling tot veel schilderijen uit deze periode. In de omvangrijke collectie uit de 19e eeuw zijn vrijwel alle kunstenaars die lid waren van het Utrechtse Genootschap Kunstliefde vertegenwoordigd. Bovendien bevat deze collectie een aantal zeldzame en interessante studieboekjes van 19e-eeuwse Utrechtse kunstenaars en enkele gebundelde vriendschapsboekjes, getekend en samengesteld door Utrechtse meesters. De collectie is van goede kwaliteit maar bescheiden van omvang. Dit is grotendeels het gevolg van een splitsing van de collectie in 1921, waarbij een deel van de werken naar het stadsarchief ging en een deel naar de collectie van het Centraal Museum.
Deel 7 in de serie Verzamelingen van het Centraal Museum
De collectiecatalogus Werken op papier tot 1850 is geschreven door Michiel Plomp (The Metropolitan Museum of Art, New York) en Eric Domela Nieuwenhuis (Instituut Collectie Nederland, Rijswijk) en samengesteld onder redactie van o.a. Liesbeth M. Helmus (Conservator Oude Kunst, Centraal Museum.
Werken op Papier tot 1850 is het eerste volledige overzicht van de collectie prenten en tekeningen tot 1850 van het Centraal Museum. De collectiecatalogus bestaat uit een gedrukt boekwerk en een cd-rom. In het boek is een inleiding opgenomen met de geschiedenis van de verzameling en een selectie van 24 tekeningen en 10 prenten, alle in kleur afgebeeld. De cd-rom omvat de gehele collectie van ca. 750 tekeningen en 1.300 prenten, een aantal miniatuur silhouetten, rouwhaarwerkjes en tientallen oude drukken. Met deze catalogus is de volledige collectie Oude Kunst van het Centraal Museum gecatalogiseerd en ontsloten. Op dit moment werkt het Centraal Museum aan de laatste drie collectiecatalogi van respectievelijk de collectie Oude Meubelen, de collectie Modern Design en de collectie Stadsgeschiedenis. Ook worden de collecties op de website gepresenteerd. De collectiecatalogus is te koop in de boekwinkel van het Centraal Museum en in te zien in het informatiecentrum van het Centraal Museum.
Tekeningenzomer
Ter ere van het verschijnen van de bestandscatalogus Werken op papier tot 1850 is een selectie met hoogtepunten uit de collectie te zien, met onder andere zeer zeldzame tekeningen te zien van Utrechtse Caravaggisten, zoals een pen- en penseel-tekening met de voorstelling van De Dood van Seneca van Gerard van Honthorst, tekeningen van Bloemaert en de Italianisanten. Deze presentatie is onderdeel van de Tekeningenzomer, met o.a. de tentoonstellingen Van Rafaël tot Poussin en MICROKOSMOS.