CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Willem Roelofs, 1822-1897: de adem der natuur

Willem Roelofs, 1822-97: the breath of nature Exhibition: 17 March - 13 May 2007

Willem

Willem Roelofs, Cows at the water. Private collection

Curator

Marjan van Heteren

From the museum website

Willem Roelofs (1822-1897) is the nineteenth-century painter of Dutch countryside and waterscapes. The Kunsthal will be exhibiting a hundred of his works, including impressive paintings, colourful studies in oil and beautiful water colours. As an artist, he broke with the motives of the romantic art of painting and focused on the simple Dutch polder landscape. This made him an important innovator of Dutch painting and a forerunner of the masters of the Haagse School. The exhibition is being organised in association with the Jan Cunen Museum in Oss, which was responsible for developing the concept.

In het voorjaar toont de Kunsthal ruim honderd werken van de Haagse Schoolschilder Willem Roelofs (1822-1897). Roelofs laat met zijn kleurrijke schilderijen, olieverfstudies en aquarellen het Nederlandse landschap van meer dan een eeuw geleden zien: idyllische taferelen van vlakke landschappen met grazende koeien en weidse vergezichten.

Na het zien van de werken van de School van Barbizon breekt Willem Roelofs als één van de eerste kunstenaars in de negentiende eeuw met de romantische traditie. Niet langer schildert hij gedramatiseerde landschappen, maar meer en meer impressies van de waargenomen natuur. Roelofs schildert polders ‘naar de natuur’ met hun eigen dramatiek, maar ook verstilde taferelen van een onbedorven natuur die wij nauwelijks nog kennen. Zijn schilderijen van het polderlandschap inspireren de kunstenaars van de Haagse School en openen de ogen van het publiek voor de poëzie van het landschap.

Geboren in Amsterdam en opgegroeid in Den Haag vertrekt Roelofs in 1847 naar Brussel. Toch keert hij elke zomer naar Nederland terug om olieverfstudies te maken. Niet alleen bestudeert hij de natuur voor zijn schilderkunst, maar hij verzamelt ook insecten. Roelofs maakt studies van snuitkevers en publiceert hierover in verschillende wetenschappelijke tijdschriften. De adem der natuur, die dit voorjaar door de Kunsthal waart, inspireerde Roelofs met recht.

Publication

Willem Roelofs 1822-1897: de adem der natuur

Marjan van Heteren
Published in connection with exhibition in 2006 in the Jan Cunen Museum, Oss and in 2007 in the Kunsthal Rotterdam
192 pp, 150 color illustrations
Bussum (Thoth) 2006
ISBN 13 978-90-6868-432-2

Related events