CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Witsen en Amsterdam, 1860-1923

Witsen and Amsterdam Exhibition: 15 August - 26 October 2003

Information

Although this exhibition is organized by the Rijksmuseum, it is being held in the Gemeentearchief Amsterdam.

From the website of the Gemeentearchief

Willem Witsen (1860-1923) neemt een bijzondere plaats in als kunstenaar door zijn naar romantiek en nostalgie zwemende werken. Hij tekende, etste en schilderde tal van stadsgezichten in zijn geboortestad Amsterdam en in Dordrecht. Net als Breitner beoefende Witsen de fotografie, een nieuw medium in de kunst. Niet de monumentale grachtenpanden trok hem zozeer aan, maar veel meerde volksbuurten, de schoonheid van het verval. Hij liet zelfs een atelier bouwen in een boot van waaruit hij de omgeving op vele manieren in beeld heeft gebracht. Zijn kunst geeft een prachtig zicht op Amsterdam en Dordrecht rond 1900, zoals Witsen het zag.

De tentoonstellingen in Amsterdam en Dordrecht vullen elkaar aan op een verrassende wijze en benadrukken de veelzijdigheid van deze kunstenaar.

Het Rijksmuseum Amsterdam is, vanwege de sluiting, te gast in het Gemeentearchief Amsterdam. Eigenlijk een logische plek, omdat het Archief niet alleen kunstwerken bezit van Willem Witsen, maar in de archieven en collecties ook veel documentaire informatie over de kunstenaar heeft.

De tentoonstelling belicht het Amsterdamse, topografische werk van Witsen, zijn opleiding aan de Rijksacademie, de oprichting van de etsclub, zijn rol in de Amsterdamse kunstenaarswereld en natuurlijk het Witsenhuis, waar tal van kunstenaars, dichters schrijvers en toneelspelers kind aan huis waren.

Te zien zijn de sfeervolle schilderijen, de intieme tekeningen en prenten en de foto’s die hij zag als aparte kunstvorm. Brieven en documenten werpen nieuw licht op zijn kunstenaarsleven in Amsterdam.