CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Wonderlycke dieren op papier in de tijd van Plantin

Amazing animals on paper from the time of Plantin Exhibition: 5 May - 5 August 2007

From the museum website

Iedereen heeft wel eens in de dierentuin een olifant of een leeuw in levende lijve bewonderd. In de 16 de eeuw echter zijn deze exotische dieren nauwelijks gekend. Dankzij de unieke wereldhaven is Antwerpen één van de eerste steden waar je zowel levende als opgezette exotische beesten kan bewonderen. In 1563 wandelt er al een olifant door de Antwerpse straten. In die tijd sensationeel nieuws!

Talrijke prenten en boeken werpen een blik op de exotische fauna van verre continenten: nieuwe diersoorten worden in natuurwetenschappelijke boeken beschreven, prentenreeksen zijn een inspiratiebron voor de kunsten of voor nieuwe moraliserende boodschappen.

Wonderlycke dieren op papier in de tijd van Plantin laat u opnieuw kennis maken met deze opmerkelijke dieren. De rijke collectie van het museum vormt het uitgangspunt voor de ontdekkingstocht en wordt aangevuld met topstukken uit andere verzamelingen. De tentoonstelling is genesteld in de historische interieurs en mondt uit in een heuse Wunderkammer met naturalia zoals geprepareerde dieren, schelpen en curiosa. Wanneer je er oog voor hebt, blijkt het huis van Plantin te wemelen van het wonderlijk gedierte…

De tentoonstelling kadert in ‘O(h) Dierbaar Antwerpen, het stadsproject rond dieren in 2007.