CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Bonnefanten in Maastricht Seeks a Junior Curator of Old Masters

The Bonnefanten in Maastricht has a job opening for a Junior Curator of Old Masters (full-time, 36 hrs/wk) starting 1 September 2023. Applications must be submitted before 4 July.

See for more information the job posting (in Dutch) on the museum website or below.

Junior conservator oude kunst (32 uur)

Bonnefanten is hét toonaangevende kunstmuseum van Limburg en de euregio. Hier is een rijke collectie oude en hedendaagse kunst in telkens wisselende samenstelling te zien. We genieten nationale en internationale bekendheid als een signalerend museum, met kunst en kunstenaars die (nog) niet in de meeste andere musea te zien zijn. En diversiteit en inclusie staan bij ons hoog in het vaandel. Met meer dan 100.000 bezoekers per jaar staat het Bonnefanten in de top van Nederlandse kunstmusea. Voor uitbreiding van ons team zijn we op zoek naar: Junior conservator oude kunst (32 uur)

Met spraakmakende en tegelijk kunsthistorisch gedegen tentoonstellingen rondom oude meesters als Pieter Brueghel II, Henri de Fromantiou en de ‘Meester van Elsloo’ concentreert het aandachtsgebied van het Bonnefanten zich op wat tegenwoordig als de euregio omschreven wordt. Van collectiecatalogus naar catalogue raisonné en van materiaal-technisch onderzoek naar picturale tradities, de aanpak van deze tentoonstellingen wordt gedreven door de wens om kennis over de eigen collectie waar nodig te verdiepen, zowel als het publiek op een aansprekende manier kennis te laten maken met die collectie. Daarnaast richt het Bonnefanten zich de laatste jaren steeds vaker ook op kunstpraktijken die een meer divers en inclusief perspectief op de wereld bieden. Met verrassende toonaangevende presentaties en uitdagende tentoonstellingen hedendaagse en oude kunst, wil het Bonnefanten betekenisvolle ervaringen bieden aan een breed en divers publiek en daarmee het leven van mensen verrijken.

Doel van de functie

De junior conservator ondersteunt conceptwikkelingen van tijdelijke en permanente presentaties, ondersteunt en/of verricht wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot de (kunst)historie van de collectie waaronder herkomstonderzoek, werkt mee aan behoud en beheer, vorming en registratie/documentatie van de collectie, en realiseert presentaties onder begeleiding van een senior conservator en de artistiek directeur.

De junior conservator oude kunst werkt daarnaast o.a. samen met de junior conservator hedendaagse kunst, een junior marketeer en de collega’s van de afdeling Educatie om verbindingen te leggen tussen de programmering en nieuw publiek. Daarbij krijgen de junior conservatoren de ruimte om nieuwe onderwerpen te agenderen en presentatievormen te vinden die specifiek zijn gericht op het bereiken van nieuw publiek.

Jouw profiel:

  • Academisch werk- en denkniveau in een voor de functie relevant vakgebied
  • Een gedegen begrip van de eigenaardigheden van de oude kunst, maar niet bang om dat gebied in het bredere verband zoals hierboven geschetst, te beschouwen
  • Enige ervaring in het realiseren van kunsthistorische projecten en projectmatig werken in een museale omgeving strekt tot de aanbeveling
  • Een communicatief sterke persoonlijkheid
  • Goede beheersing van de Nederlandse, Engelse en bij voorkeur ook de Duitse en Franse taal en in het bezit van een vlotte pen
  • Vertrouwdheid met geautomatiseerde bestanden en documentatieprocessen
  • Goede neus voor de actuele ontwikkelingen in de kunsten en de maatschappij met betrekking tot het vakgebied
  • In staat om nieuwe visies te ontwikkelen op de collecties en andere verhalen te vertellen in collectiepresentaties
  • Een teamspeler die met de medewerkers van het Bonnefanten kijkt naar de toekomst en de ontwikkeling van de collectie, het programma, personeel én publiek
  • Flexibel op het gebied van avondwerk en werken in weekends

Overige informatie

We streven naar 1 september 2023 als datum indiensttreding. Voor deze functie geldt een aanstelling op basis van 0,89fte (32 uur). Wij hanteren de CAO provinciale sector, deze functie is ingeschaald in schaal 10, afhankelijk van kennis en ervaring.
Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met artistiek directeur Stijn Huijts.

Divers en inclusief

Iedereen is welkom in ons museum. Wij zijn graag een afspiegeling van de maatschappij. Een evenwichtige vertegenwoordiging in geslacht, leeftijd, culturele achtergrond, deskundigheid, ervaring etc. vormt de basis. We zien je graag!

Schrijf voor 4 juli

Stuur je motivatie en CV vóór 4 juli naar Monique Gerets, onder vermelding van “vacature Junior conservator oude kunst ”. E-mail: sollicitaties@bonnefanten.nl.

De eerste gespreksronde is gepland op 11 juli.