CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Job Offer: Head of Collection & Science at Mauritshuis

The Mauritshuis in The Hague seeks to appoint a Head of Collection & Science. The deadline for applications is 5 June 2023. Please see below for a short job description and a link to the full vacancy text (in Dutch).


Hoofd Collectie & Wetenschap, Mauritshuis

32-36 uur per week

Als Hoofd Collectie & Wetenschap van het Mauritshuis ben je een belangrijk boegbeeld binnen en buiten het museum. Samen met het team stel je het collectiebeleid op en voer je het uit. Dit omvat onder meer: behoud en beheer, presentatie, restauratie, onderzoek, collectievorming en bruikleenverkeer.

De afdeling zorgt voor alle aspecten rondom de collectie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het opstellen van plannen voor bewaaromstandigheden en depotbeheer. Of aan projecten rondom actieve conservering, restauratie en materiaaltechnisch onderzoek. Daarnaast is er continue aandacht voor collectieregistratie, documentatie en de presentatie van de vaste collectie. De afdeling levert een actieve bijdrage aan tentoonstellingen en andere inhoudelijke projecten. Onder jouw verantwoordelijkheid vallen ook: collectiemobiliteit, onderzoek (van herkomstonderzoek tot onderzoek ten behoeve van bestandscatalogi) en het opstellen van veiligheidsplannen ten behoeve van de collectie. Zoals onder andere het collectiehulpverleningsplan en het handboek crisismanagement.

Wie ben jij?

Je bent een ervaren manager, die gewend is om leiding te geven aan professionals. Jouw stijl is inspirerend en coachend. Je verbindt en delegeert waar mogelijk. Vertaalt strategie makkelijk naar vernieuwende en uitvoerbare plannen. Je bent een teamspeler gericht op het behalen van resultaten. Je onderschrijft de visie en missie van het Mauritshuis. Je begrijpt het belang van een goede balans tussen brede publiekstrekkers, soms meer historische of maatschappelijke projecten en dan weer specialistische kunsthistorische tentoonstellingen, presentaties en activiteitenprogramma’s. En uiteraard ben je goed bekend in de wereld van musea en erfgoedinstellingen. Integraal, projectmatig en organisatiebreed kenmerkt de aanpak die het Mauritshuis voorstaat. Jouw expertise hierin verwelkomen we graag. Evenals jouw ervaring met stakeholder management.

Wat breng je mee?

  • Minimaal WO werk- en denkniveau, waarbij een afgeronde studie in de (kunst)geschiedenis onze voorkeur heeft
  • Tenminste 7 jaar managementervaring in een vergelijkbare functie
  • Kennis van en ervaring met het leidinggeven aan professionals, proces- en projectmanagement
  • Visie op innovatie en vernieuwing
  • Ervaring met de vorming, de ontsluiting, het beheer en behoud en de beschikbaarstelling van erfgoedcollecties
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden in Nederlands en Engels
  • Een relevant (inter)nationaal netwerk

See the job posting for more information.