CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Job Offer: Het Scheepvaartmuseum Seeks Junior Curator

The Scheepvaartmuseum (National Maritime Museum) in Amsterdam seeks to appoint a Junior Curator. Applicants are invited to apply before 1 September 2023. Please see below for a short job description and a link to the full vacancy text (in Dutch).

Junior conservator (32-36 uur)

Als junior conservator maak je deel uit van ons conservatorenteam, bestaande uit vijf andere conservatoren, waarin een ieder verantwoordelijk is voor een eigen deelcollectie. In projecten werk je daarnaast nauw samen met collega’s van andere afdelingen.

Je werkt aan meerdere projecten en leert zo de verschillende collecties en de gevarieerde objecten daarbinnen goed kennen. Je doet onderzoek naar de collectie, weet de objecten daarbij in een cultuur- en maritiem-historische context te plaatsen, beschrijft deze ten behoeve van de collectieregistratie en doet verwervingsvoorstellen.

Een kort overzicht van je werkzaamheden:

  • Je verricht wetenschappelijk onderzoek naar de collectie en publiceert hierover;
  • Je draagt inhoudelijk bij aan de presentatie van de collectie in permanente en tijdelijke tentoonstellingen;
  • Je vertegenwoordigt het museum in relevante externe netwerken door het bijwonen van bijeenkomsten en door het geven van presentaties en lezingen;
  • Je draagt bij aan de doelstellingen van de afdeling Collectievorming & Onderzoek in het algemeen. Hiertoe behoort onder andere het volgen van relevante ontwikkelingen op het vakgebied en beantwoorden van inhoudelijke publieksvragen.

Wie zoeken wij?

Belangrijk is uiteraard je kennis over maritieme geschiedenis en cultuur, maar we zijn ook benieuwd naar andere vakinhoudelijke en maatschappelijke interesses. Je vindt het belangrijk om verder te kijken dan je eigen specialisme en een inhoudelijke bijdrage te leveren aan de discussie over diverse maatschappelijke thema’s.

Gezien de ambitieuze tentoonstellingsprojecten van de komende jaren is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en dat je verantwoordelijkheid neemt voor de door jou op te leveren deelprojecten. Daarnaast denk je actief mee over het tentoonstellingsprogramma op de langere termijn.

Je beschikt over:

  • een afgeronde relevante wo-opleiding (zoals geschiedenis of kunstgeschiedenis);
  • uitstekende schrijf- en spreekvaardigheid in Nederlands en Engels;
  • ervaring met projectmatig werken;
  • grote affiniteit met de Nederlandse maritieme geschiedenis en scheepvaart;
  • kennis van en ervaring met het gebruik van museale objecten als bron van onderzoek;
  • kennis van en ervaring met geautomatiseerde collectieregistratiesystemen (bv. Axiell) en overige relevante computersoftware is een pre.

See the website of Het Scheepvaartmuseum for the complete job description (in Dutch) and to apply.