CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Dordrechts Museum reacquires Jan van Goyen View of Dordrecht from Goudstikker Collection

As a result of the assignment to the heirs of Jacques Goudstikker of the paintings from the collection of the late art dealer, the Dordrechts Museum had to relinquish a major view of Dordrecht (1651) by the Dutch landscape painter Jan van Goyen (1596-1656). The painting had been on loan to the Dordrechts Museum from the Netherlands Institute for Cultural Heritage (ICN). Thanks to successful negotiations with the heirs and an intensive money-raising campaign, the museum was able to purchase the painting for 3.5 millions euros.

 

From the museum website

Van Goyen terug in Dordrecht

Actie succesvol afgerond

DORDRECHT – Het Dordrechts Museum heeft het schilderij ‘Gezicht op Dordrecht’ (1651) van Jan van Goyen aangekocht van de erven Goudstikker. Daarmee is de actie Geef Dordrecht zijn gezicht terug succesvol afgerond. Met deze actie deed het museum het afgelopen half jaar een beroep op fondsen, bedrijfsleven en particulieren. Met de steun van velen is de benodigde 3,5 miljoen euro bij elkaar gebracht. Het schilderij is vanaf vandaag tot en met 28 september te zien in SIMON VAN GIJN – museum aan huis.

Museumdirecteur Peter Schoon is enorm blij dat een langgekoesterde wens is uitgekomen nu hij het schilderij naar Dordrecht heeft kunnen halen. “Trots ben ik dat zo veel fondsen, bedrijven en particulieren onze actie hebben gesteund”, aldus Schoon. “Voor mij was iedere bijdrage een bevestiging dat we als Dordrechts Museum het enige juiste aan het doen waren: het schilderij behouden voor de collectie Nederland.” Deze week kon de koop gesloten worden. Het schilderij is vandaag teruggehangen in Dordrecht, in SIMON VAN GIJN – museum aan huis. Vanaf 2010 krijgt het een vaste plek in het nieuwe Dordrechts Museum.

Meest relevante verbeelding
De aankoop van het Gezicht op Dordrecht is een belangrijke aanwinst voor de collectie Nederland. Prof. dr. Peter Hecht, bestuurslid van de Vereniging Rembrandt, noemt het ‘de meest relevante verbeelding van Dordrecht die er bestaat en bovendien één van de mooiste schilderijen van Van Goyen. Dat stuk hoort in Dordrecht en is voor heel Nederland een voorbeeld aan de hand waarvan je uit kunt leggen dat grote kunstenaars ons leren zien, want Van Goyens beeld van het Hollandse water en de Hollandse lucht is onze werkelijkheid geworden’. ‘Geweldig dat het Gezicht op Dordrecht weer terug is in Nederland’, aldus minister Plasterk in een reactie aan het Dordrechts Museum: ‘En dit meesterwerk komt natuurlijk het beste tot zijn recht in het Dordrechts Museum. Voor dit schilderij geldt: Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt!’

 

Events


Related news