CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Early Mondriaan Moonlight View Acquired by the Rijksmuseum

The Rijksmuseum has purchased a moonlight view by Piet Mondriaan of the Oostzijdse windmill on the Gein river near Abcoude. The painting, from about 1903, is currently on view at Rijksmuseum Schiphol Airport, where it will hang until 7 December. After that date it will be out of view until the re-opening of the Rijksmuseum following the current renovation, scheduled for 2008.

Piet Mondriaan, The Oostzijde windmill on the Gein near Abcoude, ca. 1903. Amsterdam, Rijksmuseum

Museum press release, 16 August 2005

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft het schilderij Oostzijdse molen bij maanlicht (ca. 1903) van de schilder Piet Mondriaan aangekocht voor � 495.000. Het betreft een van de eerste nachtlandschappen van de schilder en was tot voor kort onbekend, omdat het tot 2000 in Deens particulier bezit is geweest. Het werk sluit uitstekend aan bij de collectie van het Rijksmuseum, dat een indrukwekkende selectie Haagse School bevat. Het schilderij is vanaf 16 augustus tot en met 7 december 2005 te bewonderen op de tentoonstelling Dutch windmills: art and industry in het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol. De aankoop van Oostzijdse molen werd mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij en het Rijkmuseum Fonds.

Mondriaan schilderde eind 19de eeuw veel aan het Gein bij Abcoude, waarbij de molen een van zijn geliefde thema�s was. Van deze Oostzijdse molen heeft Mondriaan twintig studies gemaakt. In de nieuwe aanwinst van het Rijksmuseum de ´Oostzijdse molen bij maanlicht´ is het vooral het prachtige violetblauw van de lucht en de molen, afgezet tegen de groene voorgrond, die fascineert. Het lijnenspel van de rivier en de silhouetten van de bomen, tonen dat Mondriaan het duidelijk belangrijker vond het landschap gestileerd weer te geven dan realistisch.

Het schilderachtige van de Hollandse molens fascineerde kunstenaars al lange tijd. Dit is te zien op de tentoonstelling Dutch windmills: art and industry met werken uit de collectie van het Rijksmuseum (t/m 7 december 2005 te zien is in het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol). Hier zijn diverse molens te zien van o.a. schilders als Roelofs, Jongkind en Van Goyen. Ook is daar het topstuk In de maand juli (ca. 1885-1888) van Gabriël te zien, een werk dat ook zo�n kloeke molen neerzet als Mondriaan later deed. Het is bekend dat Mondriaan dit werk kende en het in de jaren negentig in het Rijkmuseum vaak had bestudeerd.

Na afloop van de tentoonstelling op Amsterdam Airport Schiphol is het werk voorlopig niet te zien. Bij de heropening van het Rijksmuseum is het een van de eerste schilderijen die de overgang verbeeldt tussen de beroemde 19de eeuwse collectie en de collectie 20ste eeuw van het Rijksmuseum.


The News of Your Day can be placed here and announced to the CODART discussion list. Do not hesitate to send interesting new information about your museum to: Gary.Schwartz@codart.nl