CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Stedelijk Museum Alkmaar seeks a head of museum affairs

Stedelijk Museum Alkmaar is a museum for history and art with a rich and varied collection. In order to improve the functioning of the museum, a new position has been created, directly under the director: head of museum affairs. The successful candidate for this job will head the new department of museum affairs, with responsibility for the collection, presentation, education, communication and marketing. The head of museum affairs will also act as deputy director. The deadline for applications is 16 January 2009.

From the museum website, 19 December 2008

 

Stedelijk Museum Alkmaar zoekt inspirerend hoofd museale zaken / tevens plaatsvervangend directeur voor 36 uur per week

Stedelijk Museum Alkmaar is een museum voor geschiedenis en kunst. Het heeft een rijke en gevarieerde collectie. Voor groot en klein is het dé plek om de geschiedenis van Alkmaar en omgeving te leren kennen. Het museum heeft een mooie vaste opstelling en organiseert gevarieerde tentoonstellingen die landelijk de aandacht trekken. Het museum zoekt actief samenwerking met cultuur- en erfgoedinstellingen. Het Stedelijk Museum Alkmaar ontwikkelt zich steeds meer tot een culturele onderneming die vraaggericht werkt en ondernemend denkt en handelt. De komende jaren wordt het museum deels verbouwd en worden plannen ontwikkeld voor het vernieuwen van de vaste opstelling.

Het museum zoekt een hoofd Museale Zaken (presentatie, educatie, collectie, communicatie en marketing) De functie van Hoofd Museale Zaken is een nieuwe functie binnen het Stedelijk Museum Alkmaar. De nieuwe afdeling museale zaken bestrijkt een breed museaal gebied, waarin de taken collectie, presentatie, educatie, communicatie en marketing gezamenlijk zijn ondergebracht. Als hoofd museale zaken overzie je dus het totale museale product, van object tot publiek. De afdeling bestaat uit 7 medewerkers. Je bent tevens plaatsvervangend directeur.

Samen met de directeur bepaal je de strategie van het Stedelijk Museum Alkmaar. Dit vertaal je met je medewerkers naar concrete resultaten. Je werkt daarbij voorwaardenscheppend en hebt oog voor structuur, planning en budgetbewaking. Met je afdeling ontwikkel je producten op het gebied van collectie, presentatie, educatie, marketing en communicatie.

Wie wij zoeken

Je bent een inspirerende en verbindende leidinggevende met een sterk teamgevoel. Je weet medewerkers van diverse vakgebieden bij elkaar te krijgen, waarbij samenwerking en een gezamenlijke visie voorop staat. Je hebt ervaring met projectmatig werken en weet goed taken, verantwoordelijkheden en doelen te bewaken. Je hebt tenminste drie jaar ervaring in een leidinggevende functie. Je bent op de hoogte van de nieuwste museumontwikkelingen en weet wat het hedendaagse publiek wil. Je hebt affiniteit met stadsgeschiedenis en beschikt over een brede ervaring in een bij voorkeur museale omgeving. Je hebt een voor deze functie relevante opleiding op het gebied van (kunst-)geschiedenis of kunstmanagement, aangevuld met een managementopleiding of daarmee vergelijkbare trainingen.

Wat wij bieden

Een hedendaags museum met enthousiaste collega’s in het hart van de historische binnenstad. Een organisatie die in beweging is, met een nieuwe focus gericht op versterking van de positie van het Stedelijk Museum Alkmaar. Het salaris voor deze functie, bij een fulltime dienstverband bedraagt € 4.378,– per maand, functieschaal 11. De mogelijkheid bestaat door te stromen naar (uitloop-)schaal 11A € 4.678,– per maand. Deze bedragen zijn exclusief 8 % vakantiegeld en exclusief een eindejaarsuitkering

Meer informatie

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Lidewij de Koekkoek, directeur, telefoonnummer 072-5489730 (afwezig van 19/12 tot 10/1) of kijk op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl. Een assessment kan deel uit maken van de selectieprocedure.

Solliciteren

Richt je brief en curriculum vitae onder vermelding van vacaturenummer SMA-076 uiterlijk 16 januari 2009 aan Inge Giling, adviseur personeelsmanagement, sector CO/ P&O, postbus 53, 1800 BC Alkmaar of via e-mail naar post@alkmaar.nl