CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Marieke Spliethoff Receives High Distinction for Her Work on the Orange-Nassau Collections

On Wednesday, 18 June 2008, the curator of paintings at Paleis Het Loo, CODART member Marieke Spliethoff, was given a high distinction in the House Order of Orange.

 

Charles Dumas offers the following report:

Vanmiddag werd aan Marieke Spliethoff (CODART-lid en conservator bij Het Loo) het erekruis in goud van de Huisorde van Oranje uitgereikt (zie bijlage), een onderscheiding die heel sporadisch wordt toegekend. Zij kreeg hem in de koepel van Fagel in de tuin van Paleis Noordeinde opgespeld door de directeur van het Koninklijk Huisarchief, Flip van Maarschalkerweerd, vanwege haar vele (en uitzonderlijke) kunsthistorische publicaties in relatie tot het huis Oranje-Nassau. Naast haar vele artikelen (o.a. in het Jaarboek Oranje-Nassau en diverse tentoonstellingscatalogi) moet natuurlijk ook haar catalogus van de portretminiaturen uit de collectie van het Huis Oranje-Nassau uit 1993 (samen met Karen Schaffers-Bodenhausen) worden genoemd. Het feit dat Marieke 30 jaar in het bestuur zit van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau (voorheen Oranje-Nassau Museum), waarvan de laatste jaren als voorzitter, en dat zij aanstaande zaterdag afscheid van dit bestuur neemt, zal hier misschien ook mee te maken hebben, al werd dat bij de uitreiking niet als zodanig genoemd.

Zie voor deze weinig voorkomende orde o.a. het Wiki-artikel hierover.

Sinds 1969 kent de orde geen commandeurs, officieren, ridders e.d. meer. En bestaan sindsdien slechts drie graden: Grootkruis, Groot erekruis en Erekruis. Marieke heeft de laatste gekregen, die gelijk staat aan de voormalige rang van officier.