CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Complete Willem Witsen website to be launched on 22 October

A consortium of institutions – the Royal Library, the library of the University of Amsterdam, the Netherlands Institute for Art History, the Willem Witsen Foundation, the Huygens Institute and the Digital Library of Dutch Literature – are launching a website on the work, life, writings and correspondence of the Dutch painter and graphic artist Willem Witsen (1860-1923). The launching is to be marked by a study day in the Royal Library. (Registration is closed, for which CODART offers apologies. Perhaps a mail to the
organizers will nonetheless be successful.)

Announcement by the organizers

Graag nodigen we u van harte uit om op 22 oktober de presentatie van de website ‘Willem Witsen. Tachtiger in brief en beeld’ bij te wonen. De veelzijdige kunstenaar Willem Witsen (1860-1923) was bevriend met vele kopstukken uit het culturele en literaire leven. Hij liet niet alleen een gevarieerd oeuvre na, maar ook een omvangrijke correspondentie, onder andere met schilders en literatoren.

Voor het eerst zijn alle brieven, schilderijen, foto’s en andere archiefstukken van Willem Witsen digitaal beschikbaar. De collecties, die over vele instellingen zijn verspreid, zijn digitaal bij elkaar gebracht en kunnen nu in samenhang worden bestudeerd. De collectie bestaat uit meer dan 6000 afbeeldingen. Alle brieven van en aan Willem Witsen zijn bovendien voorzien van een transcriptie. De website maakt onderdeel uit van Het Geheugen van Nederland, het nationale programma voor de digitalisering van het Nederlands cultureel erfgoed.

De website werd tot stand gebracht door de Koninklijke Bibliotheek, de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, de Stichting Willem Witsen, het Huygens Instituut en de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren.

De presentatie zal op 22 oktober 2008 vanaf 15.30 uur plaatsvinden in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag.

Programma:
15.00 Inloop met koffie
15.30 Opening
15.40 Ileen Montijn over het leven en werk van Willem Witsen
16.00 Kees Thomassen over de brievencollectie van Willem Witsen in de KB
16.20 Charles Vergeer over onderzoek naar Willem Witsen
16.40 Openingshandeling door mr. dr. Jenno Witsen
16.45 Borrel

U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden door vóór 15 oktober een e-mail te sturen aan communicatie@kb.nl. De aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. U krijgt bericht over de toewijzing van uw aanmelding.