CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Lecture by Anita Jansen on Michiel Van Mierevelt and His Studio, 6 November 2008 in Delft

As part of a major research campaign at Museum Het Prinsenhof in Delft into the production and more specifically the reproduction of portraits in the studio of the Delft master Michiel Jansz. van Mierevelt (1567-1641), the museum restorer Anita Jansen is holding a lecture (in Dutch) on 6 November 2008 on the master’s portraits of the stadholders, especially Prince Maurits. The lecture takes place in the Waalse Kerk. Registration is open through 1 November. The lecture is organized by the Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau (Orange-Nassau Historical Society.

Lezing: Van Mierevelt schildert de stadhouders

Op donderdag 6 november 2008 zal Anita Jansen, conservator Oude Schilderkunst van Museum Het Prinsenhof Delft, een lezing verzorgen over Michiel Jansz. van Mierevelt (1567-1641). Deze schilder is in het begin van de 17de eeuw een van de populairste portretschilders van de Noordelijke Nederlanden. Hij dankt zijn reputatie als portrettist vooral aan zijn capaciteit om zijn ‘zitters’ met een grote mate van natuurgetrouwheid weer te geven. Beroemd wordt hij vooral met zijn portretten van de stadhouders, maar ook allerlei prominente personen uit de politiek, religie en literatuur waaronder Johan van Oldenbarnevelt, Hugo de Groot, P.C. Hooft, Jacob Cats en Constantijn Huygens komen naar Delft om zich te laten vereeuwigen. Samen met zijn leerlingen vervaardigt Van Mierevelt duizenden portretten. De meest gewilde uitbeeldingen, zoals die van de stadhouders, worden tientallen malen gekopieerd en verkocht in zijn ‘winkel aan huis’.

In 2007 is Museum Het Prinsenhof gestart met een omvangrijk onderzoeksproject naar de productie en vooral de reproductie van portretten in het atelier van Van Mierevelt. In deze lezing zal worden ingezoomd op de productie van portretten van de stadhouders. Vooral de reconstructie van de ‘productielijn’ van Mauritsportretten levert een verrassend inzicht op in de praktijken van een 17de-eeuws portretatelier.

De lezing wordt georganiseerd door onze Vereniging en vindt plaats in de Waalse Kerk van Delft (bij Museum Het Prinsenhof, Oude Delft 179-181). De lezing begint om 20.00 uur. De Waalse Kerk is met openbaar vervoer goed te bereiken. De Phoenix parkeergarage bevindt zich op 5 minuten afstand. Voor de lezing kunt u zich met de antwoordstrook hieronder opgeven, of u kunt zich aanmelden op onze website (onder reacties) en per e-mail. Aanmelden graag voor 1 november!

Registration

Aanmeldformulier lezing Van Mierevelt schildert de stadhouders

De ondergetekende

de heer / mevrouw *

adres

postcode en plaats

telefoon

e-mail

zal alleen / met ….. introducé(e)(s)* aanwezig zijn bij de lezing over het atelier van Van Mierevelt in de Waalse Kerk van Delft op donderdag 6 november 2008.

Hij/zij* heeft de kosten ad € 7,50 per persoon inmiddels overgemaakt op rekeningnummer 23962 van de Postbank t.n.v. Penningmeester Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau te Zwijndrecht, onder vermelding van ‘Lezing Van Mierevelt’.

N.B. Het tarief voor niet-leden bedraagt € 10,00 per persoon. Als men die avond ook lid wordt, betaalt men als een gewoon lid en geldt het lidmaatschap (€ 40,00 per jaar incl. Jaarboek) t/m 31 december 2009.

Gaarne voor 1 november inzenden naar Postbus 11509, 2502 AM Den Haag of aanmelden per e-mail via de website www.oranje-nassau.org onder ‘reacties’.

De Waalse Kerk is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf NS Station Delft, kun u tramlijn 1 richting Den Haag nemen (halte Prinsenhof). De parkeergarage Phoenixgarage aan de Phoenixlaan bevindt zich op 5 minuten loopafstand van de Waalse Kerk.