CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Stedelijk Museum Zwolle celebrates its 125th anniversary on 30 October

Opened 125 years ago as the Geschiedkundig Overijsselsch Museum (Overijssel Historical Museum), then renamed Provinciaal Museum Overwijssel and in 1996 Stedelijk Museum Zwolle, the museum is holding a festive day for its present and past officials and employees, friends and the public on 30 October.

Museum press release

Het Stedelijk Museum Zwolle bestaat 125 jaar!

Op donderdag 30 oktober a.s is het 125 jaar geleden dat het Geschiedkundig Overijsselsch Museum in Zwolle voor het eerst zijn deuren opende. Dat was niet in het huidige pand aan de Melkmarkt, maar in de toen leeg staande woning van de Commissaris des Konings in de Diezerstraat. Pas in 1905 is het museum verhuisd naar het Drostenhuis aan de Melkmarkt. In de loop van de tijd is de naam van het museum veranderd in Provinciaal Overijssels Museum en in 1996 in Stedelijk Museum Zwolle.

Het museum zal dit jubileum op 30 oktober’s middags vieren met de Vrienden van het museum, personeel en bestuur en oudpersoneelsleden en oudbestuurders van het Stedelijk Museum. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Voor de aanwezigen wordt na een welkomstwoord door directeur Herman Aarts, een rondleiding gegeven door de tentoonstelling Koninklijk in Overijssel door conservator Lydie van Dijk. Daarna kan worden deelgenomen aan het educatieve project Water leeft….., waarbij educatief medewerker Anne Prümers de deelnemers mee zal nemen door de tentoonstelling alsof zij weer op de basisschool zitten.

In de tussentijd kan men ook luisteren naar een concert door Henk Alkema aan de piano en Ben Gerritsen met vibrafoon.

De dag wordt afgesloten met een feestdronk in de tuin en het museumcafé.
 
De geschiedenis van het museum is onlangs verschenen in een artikel in het tijdschrift Historisch Overijssel. Het wordt op de website van het museum geplaatst en zal voor belangstellenden die niet op dit tijdschrift geabonneerd zijn, als tekst op 30 oktober bij de balie verkrijgbaar zijn.