CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Job Opportunity at the National Maritime Museum in Amsterdam

The National Maritime Museum (Het Scheepvaartmuseum) in Amsterdam is looking for a curator of paintings, drawings and prints (32 hrs/wk). Applicants are invited to apply by 19 June 2022. Please see part of the job description below for more information or visit the museum website for the job posting (in Dutch).

Conservator (32 uur)

De afdeling Collectievorming & Onderzoek binnen Het Scheepvaartmuseum onderzoekt en presenteert één van de beste en meest omvangrijke maritieme collecties ter wereld. De collectie strekt zich uit van de 16e tot en met de 21e eeuw en bijna ieder aspect van de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis is vertegenwoordigd.

wat ga je doen?

Als conservator maak je deel uit van ons conservatorenteam, bestaande uit vier andere conservatoren, waarin een ieder verantwoordelijk is voor een eigen deelcollectie. In projecten werk je daarnaast nauw samen met collega’s van de andere afdelingen en van andere musea en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland.
Binnen het conservatorenteam richt jij je op de deelcollectie schilderijen, tekeningen en prenten. Je doet daarbij onderzoek naar de collectie en weet objecten in zowel een kunsthistorische als maritiem-historische context te plaatsen, beschrijft deze ten behoeve van de registratie van de collectie (o.a. bestandscatalogi), maakt tentoonstellingen, schrijft artikelen en publicaties, doet verwervingsvoorstellen en begeleidt conserverings- en onderzoeksprojecten.
Een kort overzicht van je werkzaamheden:

 • Je verricht wetenschappelijk onderzoek naar de collectie en publiceert hierover;
 • Je draagt inhoudelijk bij aan de presentatie van de collectie in vaste en tijdelijke presentaties;
 • Je vertegenwoordigt het museum in relevante externe netwerken in binnen- en buitenland door het bijwonen van bijeenkomsten en overleggen en door het geven van presentaties en lezingen;
 • Je draagt bij aan de doelstellingen van de afdeling Collectievorming & Onderzoek in het algemeen. Hiertoe behoort onder andere het volgen van relevante ontwikkelingen binnen het vakgebied, het begeleiden van gastonderzoekers (fellows) en stagiairs, en het beantwoorden van inhoudelijke vragen van het publiek en de media.

wie zoeken wij?

Belangrijk is uiteraard je kennis over maritieme geschiedenis en cultuur, in het bijzonder over de Nederlandse zeeschilderkunst door de eeuwen heen, maar we zijn ook benieuwd naar andere vakinhoudelijke en maatschappelijke interesses. Je vindt het belangrijk om verder te kijken dan je eigen specialisme. Je bent ondernemend en nieuwsgierig naar wat er speelt op maritiem vlak. Door je museale werkzaamheden wil je een inhoudelijke bijdrage leveren aan de discussie over diverse maatschappelijke thema’s.
Gezien de ambitieuze tentoonstellings- en onderzoeksprojecten van de komende jaren is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en dat je verantwoordelijkheid neemt voor de door jou op te leveren deelprojecten. Daarnaast denk je actief mee over het tentoonstellingsprogramma en collectiebeleid op de langere termijn.
Je beschikt over:

 • een afgeronde relevante wo-opleiding, bij voorkeur een master (kunst)geschiedenis;
 • minimaal 5 jaar vakinhoudelijke werkervaring en (enkele) publicaties;
 • uitstekende schrijf- en spreekvaardigheid in Nederlands en Engels;
 • aantoonbare ervaring met projectmatig werken;
 • grote kennis en affiniteit met de Nederlandse maritieme geschiedenis, scheepvaart en maritieme kunst;
 • kennis van en ervaring met het gebruik van museale objecten als bron van onderzoek;
 • kennis van en ervaring met geautomatiseerde collectieregistratiesystemen (bv. Axiell) en overige relevante computersoftware is een pré.

Bezoek de website van het Scheepvaartmuseum voor meer informatie en de gehele vacturetekst.