CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

The Mauritshuis is Looking for a Curator

The Mauritshuis is advertising the position of Conservator Publiek (32 hrs/wk). See part of the Dutch job description below for more information and visit the Mauritshuis website to apply before October 1.


Van Vermeers Meisje met de parel, tot Rembrandts Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp en Fabritius’ Puttertje. Nergens in Nederland vind je zo veel indrukwekkende schilderijen per vierkante meter als in het Mauritshuis. We zijn een klein museum met een grote collectie 17de-eeuwse schilderkunst en nog grotere ambities. Zo willen we van het Mauritshuis een plek maken waar iedereen zich thuis voelt. Ongeacht leeftijd, achtergrond of kennis van kunst. We willen laten zien dat onze schilderijen – ook al zijn ze honderden jaren oud – over onderwerpen gaan die nog altijd actueel zijn. Liefde, ongelijkheid, macht, schoonheid. We zijn een innovatief museum dat vanuit verschillende perspectieven het heden met het verleden probeert te verbinden.

Voor de afdeling Collectie & Wetenschap zijn we op zoek naar een daadkrachtige en enthousiaste:

Conservator Publiek (32 uur per week)

Als Conservator Publiek speel je een voortrekkersrol in het toegankelijk maken van het Mauritshuis voor een zo breed mogelijk publiek. Je werkt binnen het team van conservatoren en restauratoren van de afdeling Collectie en Wetenschap en bent in staat creatieve visies te ontwikkelen en uit te werken. Zo draag je actief bij aan de programmering en initieer je voorstellen voor tentoonstellingen en activiteiten (die je soms ook zelf uitvoert). Je bent als redacteur verantwoordelijk voor het tweetalige Mauritshuis Magazine, je schrijft teksten voor onze recent vernieuwde website en je verzorgt uiteenlopende rondleidingen en ontvangsten. Op de afdeling ben je het eerste aanspreekpunt voor alle publieksteksten en draagt daar (inhoudelijk) aan bij. Je vervult een brugfunctie met medewerkers van andere afdelingen, in het bijzonder Educatie & Programmering en Marketing & Communicatie. Je rapporteert aan de Algemeen Directeur.

Wij zoeken iemand die

  • Bij voorkeur een kunsthistorische achtergrond heeft;
  • De bezoeker centraal zet en de juiste vertaalslag naar het publiek weet te maken;
  • Beschikt over een antenne voor maatschappelijke ontwikkelingen en deze weet te integreren in je dagelijkse praktijk;
  • Toegankelijk kan schrijven en goed kan redigeren.

Wat breng je mee?

  • Voltooide universitaire studie kunstgeschiedenis, bij voorkeur met specialisatie in de Hollandse en Vlaamse schilderkunst uit de 17de eeuw;
  • Ruime ervaring als (assistent-)conservator en bewezen kwaliteiten als redacteur en tekstschrijver;
  • Ervaring op het gebied van publieksgericht werken, bij voorkeur in een museale instelling;
  • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal;
  • Daadkracht, structuur en resultaatgerichtheid;
  • Goede team player.

Meer informatie op www.mauritshuis.nl/over-ons/vacatures/conservator-publiek/.