CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

A new acquisition for The Rubens House: The bagpipe player by Jacob Jordaens (1593-1678)

From 18 November The Bagpipe player by Jacob Jordaens will be on view at The Rubens House. The acquisition is an important addition to the museum’s collection. The Rubens House holds a small but important collection of Flemish 17th-century masters. Now the collection has been enriched with The bagpipe player, a work painted by Jordaens around 1640-45, The Courtin-Bouché foundation (managed by the King Baudouin Foundation) bought the painting at a London auction in December 2009 and has given it to the museum as a permanent loan. The work has been restored and is now on view in The Rubens House Museum.

From the museum press release, 18 November 2010

Wat De Doedelzakspeler zo bijzonder maakt, is dat de toeschouwer in het werk de schilder zelf kan herkennen. Hoewel Jordaens zichzelf als model gebruikte, is het schilderij niet autobiografisch, maar als een ‘tronie’ bedoeld: een voorstelling waarbij een schilder bepaalde gelaatsuitdrukkingen wilde weergeven. Daarnaast ambieerde Jordaens met zijn ‘zelfcasting’ een ‘gheestig’ en wellicht ook een moralistisch effect.

Hoewel het schilderij redelijk goed bewaard is gebleven, was het op het moment van de aankoop aan een conservatiebehandeling toe: een combinatie van oppervlaktevuil, vergeelde vernislagen en storende retouches ontsierden de verflaag. Dankzij de restauratie, gefinancierd door het Fonds Courtin-Bouché en uitgevoerd door Marie Postec, is het werk nu opnieuw, voor zover mogelijk, in zijn oorspronkelijke staat te zien. Bovendien heeft de restauratie een beter inzicht gegeven in de wijze waarop het schilderij tot stand is gekomen en in de schildertechniek van Jordaens.

Voor de collectie van het Rubenshuis betekent de verwerving van De Doedelzakspeler een aanzienlijke versterking. Waar Jordaens al met enkele andere schilderijen in het museum aanwezig was, worden de verschillende aspecten van zijn œuvre dankzij deze acquisitie nog beter gepresenteerd.