CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Catharijneconvent Honored by European Museum of the Year 2008 for Re-Installation

On 17 May 2008, at the annual of meeting of European Museum of the Year, Queen Fabiola of Belgium awarded a prize to Museum Het Catharijneconvent for its recently completed re-installation.

 

From the museum website

Tijdens de uitreiking van de European Museum of the Year Award 2008 in de National Gallery in Dublin heeft Museum Catharijneconvent als één van de 39 genomineerde musea een speciale onderscheiding ontvangen. De beschermvrouwe van het European Museum Forum, HRM Koningin Fabiola van België, reikte deze onderscheiding op 17 mei uit aan directeur Guus van den Hout.

Een goed voorbeeld

De jury prees Museum Catharijneconvent om de geslaagde resultaten na een uitdagende herinrichting. Er was vooral heel veel waardering voor de presentatie Feest! Weet wat je viert, waarmee het museum erin slaagt om jongeren in het bijzonder uitleg te geven over het christendom. Bovendien heeft het museum goede oplossingen gevonden om het belang van het christelijk erfgoed over te brengen op niet-gelovigen. Volgens de jury is Museum Catharijneconvent een goed voorbeeld voor veel andere Europese musea met een soortgelijke collectie.

Blij en vereerd

‘De nominatie alleen al was een grote eer’, zegt Guus van den Hout glunderend. ‘Dat Museum Catharijneconvent nu deze speciale onderscheiding ontvangt, is een ongelofelijke erkenning voor de nieuwe weg die het museum enkele jaren geleden is ingeslagen. Om op een goede manier uit te leggen wat het christendom inhoudt – een belangrijk onderdeel van ons hedendaags, cultureel erfgoed en daarmee onze identiteit – hebben we risico’s genomen. Het nemen van die risico’s wordt met deze onderscheiding op een geweldige wijze beloond en levert ons ook nog eens een voorbeeldfunctie op.’


Related news