CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Five paintings stolen from Frans Hals Museum in 2002 are recovered

The five paintings stolen from the Rijksmuseum in March 2002 have been recovered by the police and returned to the museum.

From de Volkskrant online

 

HAARLEM – De vijf schilderijen die in maart 2002 uit het Frans Hals Museum in Haarlem zijn gestolen, zijn terecht. Dat heeft een woordvoerder van het museum dinsdag gezegd. Meer informatie kon hij nog niet geven.

De gestolen werken zijn De Kwakzalver van Jan Steen, De Muzikanten van Cornelis Bega, Drinkgelag van Cornelis Dusart en De Kwakzalver en De Tevreden Drinker van Adriaen van Ostade. De schilderijen hebben een totale waarde van ongeveer 3 miljoen euro.

From the museum website

 

Gestolen schilderijen Frans Hals Museum na ruim zes jaar teruggevonden

De vijf op 24 maart 2002 uit het Frans Hals Museum te Haarlem gestolen schilderijen zijn afgelopen weekend teruggevonden door de Dienst Centrale Recherche van Brabants-Noord. Dat gebeurde bij een inval door een arrestatieteam in een huis in Den Bosch. Daarbij werden onder meer luxe voertuigen en schilderijen in beslag genomen.

De vijf gestolen schilderijen komen uit de zeventiende-eeuw en behoren tot het zogenaamde ‘boerengenre’: twee werken van Adriaen van Ostade, een van Jan Steen, een van Cornelis Bega en een van Cornelis Dusart. Meerdere schilderijen vertonen schade. Momenteel vindt een eerste onderzoek plaats naar aard en omvang van deze schade.

Drie van de teruggevonden werken waren eigendom van de Gemeente Haarlem, één van het Instituut Collectie Nederland, en één kwam uit particulier bezit.

Vanaf woensdag 17 september zullen de teruggevonden werken korte tijd worden tentoongesteld in het Frans Hals Museum.