CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Paul Spies to Succeed Pauline Kruseman as Director of Amsterdams Historisch Museum

The supervisory board of the Amsterdam Historical Museum (AHM) has announced that upon the retirement of Pauline Kruseman on 1 January 2009, after 17 years as director, she will be succeeded by the art historian Paul Spies, founder and co-director of D’ARTS, a prominent, pioneering bureau for the organization of exhibitions, the publication of books and for other cultural activities.

From the museum website, 21 August 2008

Nieuwe directeur Amsterdams Historisch Museum

De Raad van Toezicht van de Stichting Amsterdams Historisch Museum i.o, heeft drs. Paul Spies (48) benoemd tot de nieuwe directeur van het Amsterdams Historisch Museum. Spies volgt per 1 januari 2009 Pauline Kruseman (65) op, die na 17 jaar directeurschap met pensioen gaat.

Paul Spies werd in 1960 in Amsterdam-Slotervaart geboren. Hij studeerde in 1986 cum laude af op Kunstgeschiedenis en Klassieke Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1987 richtte hij met twee collega’s het kunsthistorisch advies- en organisatiebureau D’ARTS op. Dit bureau produceerde talrijke museale concepten, exposities, boeken, televisieprogramma’s en publiciteitscampagnes .(www.bureau-darts.nl)

Amsterdam speelt een belangrijke rol in de activiteiten van D’ARTS. Het Amsterdams Historisch Museum is voor Spies geen onbekende; als extern projectleider is hij nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de tentoonstellingen Peter de Grote en Holland (1996/7), Speeltijd (2003) en Oost, Amsterdamse buurt (2003/4). In 2006 zijn Spies en zijn compagnon Rob van Zoest tevens bestuurders van de Stichting Openstelling Paleis Soestdijk geworden. Naast zijn beroepsmatige activiteiten is Spies o.a. bestuurslid van het Theo Thijssen Museum.

Tijdens het directeurschap van Pauline Kruseman is er in het Amsterdams Historisch Museum veel tot stand gekomen: de 19de en 20ste eeuwse zalen zijn geheel vernieuwd en de entreezaal heeft een ware metamorfose ondergaan; de collectie is volledig gedigitaliseerd en door middel van bestandscatalogi ontsloten; de bouw van een nieuw depot in Amsterdam-Noord is in voorbereiding en de bedrijfsvoering is verder geoptimaliseerd. Het museum is toonaangevend op het gebied van educatieve programma’s en wisselende tentoonstellingen. Museum Willet-Holthuysen, dat wordt beheerd door het AHM, is fraai gerenoveerd. Dit stijlvolle grachtenhuismuseum mag zich in een grote belangstelling van binnen- en buitenlandse bezoekers verheugen.

Met de gelijktijdige verzelfstandiging van het museum en de komst van Paul Spies treedt het museum een nieuwe fase tegemoet.