CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Rijksmuseum acquires a rare drawing by Pieter Lastman, depicting the Forum of Nerva in Rome

At an auction of Old Master Drawings last week, the rijksmuseum has succeeded in acquiring a very rare drawing by Pieter Lastman. The drawing, in pen and brown ink, depicts a view of the forum of Nerva in Rome. It has been drawn in 1606. Lastman worked in Italy for a short time, but almost nothing survived of that period. The drawing has been bought with support by the BankGiro Loterij, a Dutch lottery supporting culture.

From the Rijksmuseum press release, 11 July 2012

Het Rijksmuseum heeft op de veiling Oude Meesters van Christie’s in Londen een uiterst zeldzame tekening verworven van Rembrandts leermeester, Pieter Lastman. De tekening in pen en bruine inkt, is een gezicht op de ruïnes op het Forum van Nerva in Rome en is gemaakt in 1606, het geboortejaar van Rembrandt. Lastman werkte kort in Italië, maar uit deze periode is bijna niets bewaard gebleven. Het Rijksmuseum heeft de tekening kunnen aankopen dankzij de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.

Jane Turner, hoofd Rijksprentenkabinet: ‘Wij zijn heel blij dat we deze uitzonderlijke tekening hebben weten te verwerven voor het Rijksmuseum. De tekening, ontdekt door het voormalige hoofd Rijksprentenkabinet, Peter Schatborn, is een van de twee enige Italiaanse landschapstekeningen van Lastman die in de wereld bekend zijn’.