CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Royal Palace in Amsterdam reopened for the public after extensive restoration

Today, Her Majesty Queen Beatrix reopens the Royal Palace in Amsterdam after a thorough renovation and partial restoration of the interior. As of 14 June, the palace will be open again for the public. The building contains numerous decorations by leading 17th-century Dutch and Flemish artists, such as Artus Quellinus, Govert Flinck, Ferdinand Bol and Jan Lievens. An exhibition on the renovation, Work in progress will be on view. For more information see http://www.paleisamsterdam.nl/en/

From the Dutch Royal House press release

Hare Majesteit de Koningin opent zaterdagochtend 13 juni het Koninklijk Paleis Amsterdam na een grondige renovatie en gedeeltelijke restauratie van het interieur.

Vanaf 14 juni is het paleis geopend voor het publiek. De komende jaren wordt het paleis weer gebruikt voor evenementen. Na de renovatie van de buitengevel wordt het paleis ook weer gebruikt voor staatsbezoeken.

Het paleis is door het Rijk bij wet aan de Koning ter beschikking gesteld. Het wordt onder meer gebruikt tijdens staatsbezoeken, voor de Nieuwjaarsrecepties en voor andere officiële ontvangsten. Ook vinden er jaarlijks de uitreiking van de Erasmusprijs, de Zilveren Anjer, de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst en de Prins Claus Prijs plaats. Als er geen ontvangsten plaatsvinden, wordt het gebouw door de Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam opengesteld voor publiek.

De afgelopen 3,5 jaar heeft onder leiding van de Rijksgebouwendienst een renovatie, modernisering en deelrestauratie van het interieur van het paleis plaatsgevonden. Naast asbestsanering zijn ook verouderde installaties vervangen. Voor de ontvangsten, staatsbezoeken en tentoonstellingen die plaatsvinden in het paleis waren eveneens aanpassingen nodig op het gebied van accommodatie voor gasten, bezoekers en personeel. Ook is de keukenvoorziening gemoderniseerd.

Daarnaast is een aantal kunstwerken, waaronder de schilderingen in de plafonds en schouwen en een groot deel van de collectie empiremeubilair, gerestaureerd. Na de renovatie worden meer ontvangstzalen voor het publiek opengesteld dan voorheen.

In het paleis is een presentatie te zien van de werkzaamheden. De renovatie van de buitenzijde wordt ook belicht. De presentatie beziet de renovatie vanuit het oogpunt van architectuur, inrichting (waaronder meubelrestauratie en overwegingen bij het stofferen en herinrichten) en de restauratie van kunstwerken.

Het Koninklijk Paleis in Amsterdam bevat één van de meest complete collecties empiremeubelen ter wereld, die nog dateren uit de Napoleontische tijd. De collectie is uitgebreid met empiremeubilair van Koning Willem I en II en interieurstukken die behoren tot de oorspronkelijke 19de eeuwse paleisinrichting, zoals vuurvergulde bronzen kroonluchters en wandappliques.

Het Koninklijk Paleis Amsterdam werd in de zeventiende eeuw gebouwd als stadhuis van Amsterdam. Na anderhalve eeuw, in 1808, kreeg het een andere bestemming. Napoleons broer, Lodewijk Napoleon, die toen twee jaar koning van Holland was, werd de bewoner en maakte van het stadhuis een paleis.

Meer informatie over de openstelling voor publiek, tentoonstellingen, de geschiedenis en het gebruik van het paleis is te vinden op de nieuwe website: www.paleisamsterdam.nl.

Events