CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Scheringa Museum Acquires Portrait of Charley Toorop, 1932, by Her Son Edgar Fernhout

The Scheringa Museum for Realism announced on 1 October its acquisition of a rare portrait of Charley Toorop by her son Edgar Fernhout. (Compare her self-portrait of 1928 in the current exhibition in Museum Boijmans Van Beuningen.)

Museum announcement

Nieuwe aanwinst Edgar Fernhout

Scheringa Museum verwerft topstuk Edgar Fernhout

Edgar Ferntout, Portrait of Charley Toorop. Spanbroek, Scheringa Museum voor Realisme

Het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek heeft via kunsthandel Rueb in Amsterdam het ‘Portret van Charley Toorop’ uit 1932 verworven, geschilderd door haar zoon Edgar Fernhout. Het is een bijzondere aanwinst, omdat het werk van Fernhout uit deze periode zelden op de markt verschijnt. Het portret past prachtig bij de collectie realisme uit het interbellum van het museum dat al zes schilderijen van Fernhout bezit.

Edgar Fernhout (Bergen 1912 – 1974 Bergen)

Edgar Fernhout legt zich op jonge leeftijd toe op het schilderen. Hij krijgt hierbij aanwijzingen van zijn moeder, de kunstenares Charley Toorop. Aan het begin van zijn carrière, in de jaren ’30, schildert Fernhout in een realistische stijl. Hij kiest niet voor een expressieve toets zoals zijn moeder Charley Toorop, maar schildert glad en fijn zoals de magisch realisten. Zijn onderwerpen zijn in die jaren voornamelijk portretten en stillevens.

Hiermee maakt Fernhout duidelijk dat hij niet in de voetsporen van zijn moeder zou treden. Hun motiefkeuze (portretten en stillevens) is echter wel vergelijkbaar. Maar de sociale bewogenheid die zijn moeder in die jaren in haar schilderijen van het volks- en boerenleven op het doek uitte, ontbreekt bij Fernhout in het geheel.

Fernhout laat de realistische stijl in de jaren ‘50 geleidelijk los en gaat steeds meer landschappen schilderen. In deze overgangsperiode neemt de kwaststreek een steeds belangrijkere plaats in. Begin jaren ‘60, na de dood van zijn moeder Charley, wordt zijn werk geheel abstract.

Het Scheringa Museum voor Realisme

Het Scheringa Museum voor Realisme heeft een grote collectie schilderijen en tekeningen van de magisch realisten (Willink, Koch, Hynckes, Ket, Schuhmacher) en van belangrijke (inter)nationale tijdgenoten zoals Giorgio de Chirico, René Magritte, Paul Delvaux, Charley Toorop en Edgar Fernhout.

De nieuwe aanwinst is te zien tijdens de tentoonstelling ‘Bevriende Meesterschilders. Gustave van de Woestyne en Valerius de Saedeleer’ van 12 oktober 2008 t/m 1 februari 2009.